You are here

Στήριξη €7,75 εκατ. σε παραγωγούς

23/11/2022 13:48

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κυπριακό πρόγραμμα ύψους €7,75 εκατ. για τη στήριξη ορισμένων παραγωγών γεωργικών προϊόντων στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. 

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο εκδόθηκε από την Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022 και τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022 και στις 28 Οκτωβρίου 2022, βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρή διαταραχή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Κύπρος κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης, ένα πρόγραμμα ύψους €7,75 εκατ. για τη στήριξη ορισμένων παραγωγών γεωργικών προϊόντων στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο του μέτρου αυτού, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.

Δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο θα έχει ο γεωργικός τομέας, και ιδίως οι παραγωγοί γεωμήλων, φυλλοβόλων δένδρων, λαχανικών και αυγών, καθώς και ορισμένες αναγνωρισμένες οργανώσεις και συνεταιρισμοί.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης και στην εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας για τους επιλέξιμους δικαιούχους προκειμένου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το κυπριακό πρόγραμμα συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης. Ειδικότερα, η ενίσχυση i) δεν θα υπερβαίνει τις 250 000 ευρώ ανά δικαιούχο και ii) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κυπριακό πρόγραμμα είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο ενίσχυσης βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.