You are here

Στον πάτο οι κυπριακές πατάτες

16/08/2021 11:36

Η Κύπρος, βρίσκεται στην τελευταία θέση,  στην πατατοκαλλιέργεια ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ  μετά από την Εσθονία και τη Σλoβενία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Το 2020, συνολικά 55,3 εκατομμύρια τόνοι πατάτας καλλιεργήθηκαν στην ΕΕ. Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός και αντιπροσώπευε το 21,2% της παραγωγής της ΕΕ, ακολουθούμενη από την Πολωνία (16,4%), τη Γαλλία (15,7%), τις Κάτω Χώρες (12,7%) και το Βέλγιο (7,2%).

Αυτά τα πέντε κράτη μέλη αντιπροσώπευαν σχεδόν το 75% της συνολικής παραγωγής πατάτας στην ΕΕ.

Τα κύρια προϊόντα πατάτας της ΕΕ είναι οι κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια
Εκτός από την εξαγωγή και εμπορία ακατέργαστων πατατών για τρόφιμα και σπόρους, η ΕΕ επεξεργάζεται επίσης τις πατάτες της σε τέσσερις κύριους τύπους προϊόντων: κατεψυγμένες πατάτες (κυρίως πατάτες), παρασκευασμένες ή διατηρημένες πατάτες (κυρίως πατατάκια), αποξηραμένες πατάτες και άμυλο πατάτας.

Η συνολική αξία της παραγωγής πατατών της ΕΕ έφτασε τα 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, δηλαδή το 1,6 % της αξίας της παραγωγής ολόκληρης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων. Οι κατεψυγμένες πατάτες κατείχαν το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου