You are here

Καδής: Αναγκαία η αύξηση τιμών ειδών πρώτης ανάγκης

14/10/2021 13:50

Εκ των ων ουκ άνευ είναι η αύξηση τιμών στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, ως αποτέλεσμα της αύξηση της τιμής των σιτηρών, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή.

Την ίδια θέση καταθέτουν εκπρόσωποι των αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων, εν μέσω αναζήτησης μέτρων αντιμετώπισης του ράλι τιμών.

Ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, σε δηλώσεις σε μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, ξεκαθάρισε ότι «αυτό το ράλι τιμών που επηρεάζει όλη την αγορά δεν πρέπει να το επωμισθούν μόνο οι αγρότες και κτηνοτρόφοι».

«Πρέπει να ισχύσουν οι κανόνες της αγοράς, συνεπώς θα πρέπει να μετακυλήσει και στους άλλους κρίκους της αγροτικής αλυσίδας», είπε.

Σε παρατήρηση ότι μειώνονται οι αντοχές των καταναλωτών περιορίστηκε να πει ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση, διότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει κάποιος στην αγορά με οποιοδήποτε τρόπο. Και αυτό που κάνουμε είναι κατ’ εξαίρεση λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών για να μην κλείσουν οι κτηνοτροφικές μονάδες», επεσήμανε.

Σημείωσε ότι αυτό που αναμένεται τώρα από την Κομισιόν είναι η χρονική διάρκεια για την οποία θα είναι δυνατή η παρέμβαση για στήριξη των κτηνοτρόφων.

«Στο μεταξύ ετοιμάζουμε όλα τα δεδομένα για να υπολογίσουμε πως θα στηριχτεί ο κλάδος ανάλογα με το μέγεθος που έχει πληγεί ο κάθε κλάδος», είπε.

Υπάρχει επάρκεια, να γίνει σωστή κατανομή

Ο κ. Καδής διευκρίνισε ότι «η πρώτη μας έγνοια ήταν να δούμε πως διασφαλίζεται η επάρκεια».

«Ενημερώσαμε τις αγροτικές οργανώσεις ότι οι πληροφορίες οι δικές μας είναι ότι υπάρχει επάρκεια αλλά αυτές οι ποσότητες θα πρέπει να κατανεμηθούν σωστά ούτως ώστε κανένας κτηνοτρόφος να μην μείνει χωρίς ζωοτροφές για τα ζώα του. Αυτό διασφαλίστηκε από τη συνάντηση που είχαμε από τους εισαγωγείς ζωοτροφών», είπε.

Αναμένουν τα ποσά για να λάβουν αποφάσεις

Ο πρόεδρος της νέας αγροτικής κίνησης Άκης Χριστοδούλου, σε δηλώσεις στη StockWatch, συμφώνησε ότι οι αυξήσεις τιμών των καταναλωτικών προϊόντων είναι εκ ων ουκ άνευ, σημειώνοντας ότι ήδη οι αυξήσεις διεθνώς των τιμών των σιτηρών είναι γεγονός.

Πρόσθεσε ότι «η ενίσχυση που θα μας δώσει το Υπουργείο είναι για να ανταπεξέλθουμε και να επιβιώσουμε».

Πρόσθεσε ότι «θα αναμένουμε όμως το τελικό ποσό για να επικρίνουμε, να επικροτήσουμε ή να αντιδράσουμε».

Υποσιτίζονται τα ζώα

Σε δημόσιες δηλώσεις του ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών αιγοπροβάτων, Σωτήρης Καδής, είπε ότι η συμφωνία θα κλειδώσει την ερχόμενη εβδομάδα σε νέα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του αντιμετωπίζει ο τομέας, είπε μεταξύ άλλων, ότι «λόγω της μείωσης των ζωοτροφών υποσιτίζονται τα ζώα και ως εκ τούτου παράγουν λιγότερο γάλα».

Της Ηρώς Ευθυμίου