You are here

Επαρκούν τα σιτηρά, έρχεται στήριξη για αγρότες

05/04/2022 14:52

Σε δέκα μέρες περίπου θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα, ο οποίος πλήττεται από την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των σιτηρών και των πρώτων υλών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, καθησυχάζοντας παράλληλα για την επάρκεια σιτηρών.

Όπως ανέφερε κατά τη σύντομη ενημέρωση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας σιτηρών, καθώς έχουν παραγγελθεί από την κυβέρνηση 36 χιλ. τόνοι σιτηρών, ενώ σε παραγγελίες έχουν προχωρήσει και οι εισαγωγείς σιτηρών.

Ο Καδής ανέφερε ότι με βάση ενημέρωση σε επίπεδο Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, διασφαλίστηκε επίσης, ότι οι χώρες που παράγουν σιτηρά θα πρέπει να ενημερώνουν μηνιαίως για τα αποθέματα τους, ώστε να υπάρξει ισονομία στην διάθεση τους.

Σύντομα ανακοινώσεις μέτρων στήριξης

Ο υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε επίσης, ότι διαμορφώνονται μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα σε συνεργασία με τις αγροτικές οργανώσεις και πως πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν. Αναφέρθηκε παράλληλα, σε παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται το ύψος της στήριξης.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι λήφθηκαν σήμερα οι προτάσεις του τμήματος Γεωργίας για στήριξη του αγροτικού κόσμου οι οποίες θα τεθούν σε διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών πριν κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Ο κ. Καδής είπε ότι αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στο μεθεπόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προηγηθεί συνάντηση των αγροτικών οργανώσεων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ζήτημα.

Ανάφερε ακόμα ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα επιδιωχθεί να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης μέρους των κονδυλίων της αγροτικής ανάπτυξης, για στήριξη του αγροτικού κόσμου που πλήττεται από τις αυξήσεις.

Σημείωσε ότι εάν δοθεί αυτή η δυνατότητα, η στήριξη του αγροτικού κόσμου θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Ε.Χ.