You are here

Επί τάπητος θέματα κυκλικής οικονομίας

21/10/2021 17:45

Θέματα κυκλικής οικονομίας και ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων τέθηκαν, μεταξύ άλλων, σε συνάντηση την Πέμπτη του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριο Καρογιάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Γεωργίας, μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός, Κώστας Καδής, δήλωσε ότι «είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο και τα στελέχη της ΔΗΠΑ, για τα ευρύτερα θέματα των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Γεωργίας, ενώ συζητήσαμε και συγκεκριμένες εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από τη ΔΗΠΑ».
 
Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας, μέσα από το οποίο συζητούμε τόσο τα θέματα της επικαιρότητας όσο και τα θέματα της ευρύτερης στρατηγικής στις πολιτικές του Υπουργείου μας, μια διαδικασία, μέσα από την οποία, σίγουρα, γινόμαστε όλοι σοφότεροι».
 
Όπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας, «στη συνάντηση, ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στα θέματα της κυκλικής οικονομίας και της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων, καθώς και των νέων πολιτικών που θα εφαρμόσει το Υπουργείο μας, όπως το σύστημα ‘Πληρώνω όσο Πετώ’». 
 
Συζητήθηκε, επίσης, «το θέμα της διαχείρισης των συνεπειών των μεγάλων πυρκαγιών, που είχαμε το καλοκαίρι, ιδιαίτερα προς όφελος των όσων έχουν πληγεί στην ορεινή Λάρνακα και στην ορεινή Λεμεσό αλλά και μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη στήριξη των αγροτών μας», καθώς και η καθιέρωση της «κάρτας του αγρότη».
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ δήλωσε ότι «μας απασχόλησε ασφαλέστατα το θέμα της κυκλικής οικονομίας και της επεξεργασίας των αποβλήτων, γιατί η Κύπρος δυστυχώς είναι πίσω σε ό,τι αφορά τον τομέα αυτό». 
 
Πρόσθεσε ότι «επιμείναμε σε ό,τι αφορά ‘την κάρτα του αγρότη’, μια πρόταση της Δημοκρατικής Παράταξης - Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων». 
 
Όπως είπε ο Μάριος Καρογιάν, «θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική θα βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο, όντας μια διαδικασία που θα δώσει τη δυνατότητα στους ίδιους τους αγρότες να έχουν τη ρευστότητα, που χρειάζονται για να είναι και σωστοί στις υποχρεώσεις τους». 

Ανέφερε ότι συζητήσαμε και θέματα για τους πυρόπληκτους με τον Υπουργό Γεωργίας να μας διαβεβαιώνει «ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση εκείνων που είχαν εξαγγελθεί και ότι επίκειται μια συνάντηση των αρμόδιων Υπουργών τις επόμενες μέρες όπου θα δουν τις όποιες εκκρεμότητες, ούτως ώστε να μην αδικηθεί κόσμος που πλήγηκε από αυτή τη θεομηνία».
 
Καταλήγοντας είπε ότι «στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το κράτος μας, να βοηθήσουμε την κοινωνία, να επιλυθούν προβλήματα και δεν μας ενδιαφέρει να αποκομίσουμε το όποιο κομματικό ή προσωπικό όφελος, μας ενδιαφέρει όμως αγρότες και κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να πάρουν εκείνες τις ανάσες, να επιλυθούν προβλήματα που υπάρχουν για χρόνια».