You are here

Κ. Καδής: Προώθηση βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης

18/06/2021 16:05

Προσπάθειά μας είναι οι αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βασικοί φορείς της εφαρμογής συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής αποβλήτων, να πρωταγωνιστούν στην προώθηση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο υλοποίησης των αντίστοιχων πολιτικών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του σε διάσκεψη τύπου του Δήμου Αγλαντζιάς για το πρόγραμμα «Διαχωρίζω και Κερδίζω», ο κ. Καδής ανέφερε πως "πρόθεση μας είναι να στηρίξουμε, με κάθε τρόπο, την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να εφαρμόσει στην πράξη τη χωριστή διαλογή στην πηγή και τις αρχές της πρόληψης, μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης αποβλήτων".

Πρόσθεσε πως αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας του Δήμου Αγλαντζιάς ως πρωτοπόρου στις κοινές προσπάθειες, η Κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά τον Δήμο για τα έξοδα που έχει μέχρι σήμερα καταβάλλει.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως ευρύτερα, στο πλαίσιο της πιο πάνω προσπάθειας, το Τμήμα Περιβάλλοντος προωθεί τρεις σημαντικές δράσεις στήριξης των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, για την περίοδο 2021-27.

Η πρώτη δράση, είπε, αφορά στην εφαρμογή συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής δημοτικών στερεών αποβλήτων, μέσω της προώθησης του «Πληρώνω όσο Πετώ» σε δήμους και κοινότητες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης αυτής ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ, σημείωσε, και ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, το Τμήμα Περιβάλλοντος θα προχωρήσει στην πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις τοπικές αρχές για την υλοποίηση του Προγράμματος.

Η δεύτερη δράση , επεσήμανε, είναι το πρόγραμμα μείωσης δημοτικών στερεών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχείων και άλλων χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων, στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Η τρίτη σχετική δράση, στοχεύει στην πρόληψη, χωριστή συλλογή και αξιοποίηση δημοτικών αποβλήτων της ορεινής και ημιορεινής Κύπρου, με αξιοποίηση κονδυλίου ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ανέφερε ο κ. Καδής.

Πρόσθεσε πως παράλληλα προωθούνται συμπληρωματικά έργα, όπως είναι η πύκνωση των πράσινων σημείων και η χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα επεξεργασίας των αποβλήτων που θα συλλέγονται χωριστά, έργα, τα οποία θα ενισχύσουν και θα υποστηρίξουν τις τρεις προαναφερθείσες δράσεις.

Ο κ. Καδής σημείωσε πως οι δράσεις, τα προγράμματα και τα έργα αυτά αναμένεται να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Θα συμβάλουν, επίσης, είπε, στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν σημαντικά τις επιδόσεις της Κύπρου στους τομείς της πρόληψης, μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης αποβλήτων.

Συνεχάρη τον Δήμο και τους δημότες της Αγλαντζιάς, διαβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο πρωτοβουλίες και δράσεις όπως αυτήν του Δήμου Αγλαντζιάς .

"Προτρέπω τους πολίτες να αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή και να αξιοποιήσουν τις υποδομές και τις δυνατότητες που θα τους δοθούν, ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα δυνατά θετικά αποτελέσματα, προς όφελος των ιδίων, της περιοχής στην οποία κατοικούν, του περιβάλλοντος και γενικότερα της πατρίδας μας", κατέληξε.