You are here

Καδής: Θέσεις εργασίας κατά την υλοποίηση σχεδίου ανάκαμψης

08/06/2021 11:58

Τις μεταρρυθμίσεις και τα έργα που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσίασε σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΥ  με τίτλο «Eπανακαθορίζοντας το Μέλλον: Μετάβαση σε μια πιο ανταγωνιστική και πράσινη οικονομία», ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Σημείωσε ότι στην πορεία υλοποίησης των έργων θα προκύψουν 44 νέες θέσεις εργασίας στο Υπουργείο.

Ο κ. Καδής είπε ότι τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσει το υπουργείο του αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τις επιδόσεις και γενικότερα την εικόνα της Κύπρου σε μια σειρά από τομείς που διαχρονικά η Κύπρος παρουσίαζε αδυναμίες και να συμβάλουν στην επίτευξη του ευρύτερου στόχου για την υιοθέτηση ενός πιο αειφόρου μοντέλου ανάπτυξης.

Ο κ.  Καδής ανέφερε ότι για το Υπουργείο του στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης (ΣΑΑ) έχουν συμπεριληφθεί 19 μέτρα, 5 μεταρρυθμίσεις και 14 επενδύσεις συνολικού αναπτυξιακού προϋπολογισμού της τάξεως των €200 εκ., εκ των οποίων τα €173 εκ. από το ΣΑΑ, και τα €27 εκ. από εθνικούς πόρους. Πρόσθεσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός που αντιστοιχεί για την Κύπρο ανέρχεται στα €1,2 δισ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό τα κονδύλια θα επενδυθούν σε τομείς όπως είναι η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, η διαχείριση στερεών και κτηνοτροφικών αποβλήτων, η προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, η αειφόρος ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας και η ανάγκη για μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις και οργανισμούς, καθώς και στην γεωργία.

Σημείωσε επίσης, ότι στα πέντε Τμήματα του υπουργείου, που είναι οι φορείς υλοποίησης των μέτρων, θα δημιουργήσουν 44 νέες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, ο κ. Καδής εξήγησε ότι ανέρχονται σε €45 εκ. και θα διατεθούν, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση μέτρων που αφορούν στον ειδικό στόχο για την έξυπνη και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Αναφορικά με τις επενδύσεις που αφορούν την κυκλική οικονομία, ο κ. Καδή είπε ότι ανέρχονται σε €50 εκ. και θα διατεθούν μεταξύ άλλων, στην διαχείριση των αστικών αποβλήτων, όπως επέκταση του εθνικού δικτύου Πράσινων Σημείων,  δημιουργία δικτύου σημείων συλλογής και ανακύκλωσης, δημιουργία δικτύου κομποστοποιητών, καθώς και κατασκευή και λειτουργία πράσινων περιπτέρων.

Ε.Χ.