You are here

Κ. Καδής: Ποσό €19 εκατ. για προστασία από πυρκαγιές

04/07/2021 06:01

Δράσεις συνολικού προϋπολογισμού €19 εκατ. για την προστασία δασών από πυρκαγιές προβλέπει το Σχέδιο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Καδής αναφέρει ότι το υπουργείο Γεωργίας εστιάζεται σε παρεμβάσεις που συμβάλλουν μεταξύ άλλων, στην προστασία της βιοποικιλότητας, όπως είναι οι δράσεις για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές.

Πρόσθεσε ότι το μερίδιο του υπουργείου Γεωργίας από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αντιστοιχεί στο 14% του προϋπολογισμού του σχεδίου και αφορά πέντε μεταρρυθμίσεις και δεκατέσσερις επενδύσεις σε αναπτυξιακά και κατασκευαστικά έργα.

Διευκρινίζει ότι τα έργα που αφορούν τη μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και αντιστοιχούν στο 41% του προϋπολογισμού του σχεδίου. 

Ο κ. Καδής, αναγνωρίζει ότι σε όλη την επικράτεια της χώρας υπάρχουν διάσπαρτοι σκουπιδότοποι και ανεξέλικτοι σκυβαλότοποι και αναφέρεται στην εκστρατεία «Δες το καθαρά» που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, το υφυπουργείο Τουρισμού και τα γραφεία των Επιτρόπων Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού (που μετονομάστηκε σε γραφείο επιτρόπου του Πολίτη).

Υπενθύμισε, ότι περίπου €50 εκατ. από το ΣΑΑ θα διατεθούν, για επέκταση του εθνικού δικτύου Πράσινων Σημείων και αύξηση των εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων.

Σχετικά με τις αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, λόγω έλλειψης νομοθεσιών ο κ. Καδής είπε πως το Τμήμα Περιβάλλοντος εντός του Οκτωβρίου θα αξιολογήσει τη στρατηγική μελέτη που ετοιμάζει η Υπηρεσία Ενέργειας για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ.

Σε ότι αφορά τον καθορισμό των περιοχών του δικτύου Natura 2000 ανάγκη που υποδεικνύει και η ΕΕ, διευκρίνισε ότι πως και για αυτές τις περιπτώσεις η Δημοκρατία έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση εξειδικευμένων μελετών, με στόχο τη συλλογή αναγκαίων στοιχείων. Υποστήριξε εντούτοις, ότι οι συγκεκριμένες μελέτες είναι χρονοβόρες και δαπανηρές.

Σε ότι αφορά την έκδοση των διαταγμάτων διαχείρισης των περιοχών Natura 2000, που επίσης ζητά η ΕΕ, ο κ. Καδής είπε ότι έχει αρχίσει και προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με στόχο την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις περιοχές Natura 2000.

Υποστήριξε ότι σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα πρώτα Διατάγματα Προστασίας και Διαχείρισης αναμένεται να εκδοθούν εντός Ιουλίου.

Ο υπουργός Γεωργίας, αναφερόμενος στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα είπε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί πως οι πρόνοιες του θα είναι πλήρως συμβατές με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ  για τη διατήρηση της φύσης. Από την άλλη, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ρυθμίσεις που θα γίνουν θα συμβάλλουν και στη βιωσιμότητα των τοπικών κοινοτήτων, επεσήμανε.

Ο κ. Καδής αναφέρεται επίσης, στις προσπάθειες επίλυσης του θέματος απωλειών στο δίκτυο υδροδότησης και στις προσπάθειες πιστοποίησης κυπριακών προϊόντων υποδεικνύοντας ότι επί του παρόντος βρίσκονται υπό εξέταση ακόμη πέντε σχετικές αιτήσεις.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου