You are here

Ελεγκτής: Αδυναμίες και παραλείψεις Υπ. Γεωργίας

13/12/2022 14:22

Την ειδική έκθεση ελέγχου του υπουργείου γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) δημοσίευσε σήμερα η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ), με σημαντικά ευρήματα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην έκθεση, όσον αφορά τον οικονομικό έλεγχο, μεταξύ άλλων, σε ορισμένες περιπτώσεις το μίσθωμα κτηνοτροφικών οικοπέδων και κρατικής δασικής γης, δεν αναθεωρήθηκε σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων μίσθωσης.

Περαιτέρω, σημειώνονται αδυναμίες και παραλείψεις ως προς την επιθεώρηση μητρώων από ανώτερο λειτουργό και μη κατάλληλη ενημέρωση της εφαρμογής συμψηφισμού, με όλους τους πιστωτές και μη τήρηση ικανοποιητικών στοιχείων που τεκμηριώνουν τη διεξαγωγή ελέγχου.

Ακόμη, η ΕΥ κατέγραψε στην έκθεση της αδυναμίες και παραλείψεις ως προς την διαδικασία είσπραξης εσόδων όπως, παράλειψη διενέργειας αιφνιδιαστικών ελέγχων στους ταμίες από τους προϊσταμένους των τμημάτων, μη κατάλληλη επιθεώρηση των βιβλίων είσπραξης, ελλιπή ενημέρωση σχετικών εντύπων, παράλειψη καταχώρισης των βιβλίων είσπραξης σε κατάλληλο μητρώο και μη κατάλληλη και ασφαλή φύλαξη μετρητών.

Αδυναμίες και παραλείψεις σημειώνονται και ως προς τη διαδικασία διεκπεραίωσης των πληρωμών, όπως η μη κατάλληλη σύσταση και εξουσιοδότηση των πληρωμών, η μη σφράγιση των τιμολογίων και παραστατικών με ημερομηνία παραλαβής, είτε από το αρχείο, είτε από υπεύθυνο λειτουργό του τμήματος.

Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν έγινε έγκαιρη εξόφληση τιμολογίων, ενώ δεν διασφαλίστηκε η αποτελεσματική διαχείριση κρατικών χορηγιών, αφού δεν πληρούνταν σε όλες τις περιπτώσεις οι υποχρεώσεις από τους λήπτες.

Όσον αφορά τον έλεγχο συμμόρφωσης, η ΕΥ αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι εξέφρασε επιφυλάξεις για τους μηχανισμούς που εφαρμόζονται από το υπουργείο γεωργίας και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για τις χορηγίες σε προβληματικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο μέτρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.

Τμήμα Γεωργίας

Η ΕΥ, αναφέρει ότι παραχωρήθηκε πολεοδομική άδεια, έπειτα από παρέμβαση του υπουργού γεωργίας, σε συγκεκριμένη εταιρεία για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου σε περιοχή στην κοινότητα Κάτω Κουτραφά.

Κτηνιατρικές υπηρεσίες

Σε σχέση με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, η ΕΥ αναφέρει πιθανή παράνομη σφαγή τον Απρίλιο του 2022 καθώς και διάπραξη πιθανόν πειθαρχικών αδικημάτων από λειτουργούς της υπηρεσίας όσον αφορά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων βρουκέλωσης σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Ακόμη, η έκθεση καταγράφει παράνομα κτηνοτροφικά υποστατικά εντός του δικτύου «Natura 200», με παραβιάσεις διατάξεων αριθμού νομοθεσιών της υπηρεσίας, ερωτήματα σχετικά με την παρακολούθηση της μονάδας, καθώς και τον τρόπο διάθεσης των μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος ή και κρέατος που παράγει η μονάδα.

Τμήμα Δασών

Όσον αφορά το τμήμα δασών η ΕΥ, καταγράφει εκμίσθωση κρατικής δασικής γης στην περιοχή Κάβο Γκρέκο για δημιουργία γηπέδου γκολφ, μη αυστηρή εφαρμογή προνοιών για προστασία άγριων πτηνών έπειτα από εντοπισμό νεκρών γυπών στον Άγιο Ιωάννη στην Πάφο και ενδεχόμενα πειθαρχικά αδικήματα από πρώτο συντηρητή δασών, αναφορικά με τους νεκρούς γύπες.