You are here

Κ. Καδής: Το μεταλλείο Μιτσερού μουσείο γεωλογίας

20/05/2019 12:52

Το μεταλλείο Μιτσερού προοριζόταν για μουσείο ανάδειξης της ιστορίας της γεωλογίας στην Κύπρο,δήλωσε σήμερα ο υπουργός γεωργίας Κώστας Καδής.

«Αρμόδια υπουργική επιτροπή σκόπευε να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, όπως το μεταλλείο στο Μιτσερό καταστεί μουσείο για ανάδειξη της ιστορίας της γεωλογίας στην Κύπρο, διότι περιλαμβάνει πολύ σημαντικές υποδομές οι οποίες σίγουρα θα μπορούσαν να αναδείξουν την περιοχή ως μουσειακό χώρο», είπε ο κ. Καδής μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για τα πεπραγμένα του υπουργείου τον τελευταίο χρόνο.

Αναφερόμενος στον τομέα της αλιείας, είπε ότι «για στήριξη του τομέα το υπουργείο προγραμματίζει την υλοποίηση μιας σειράς έργων υποδομής ύψους αρκετών εκατομμυρίων» και υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή του επιχειρησιακού προγράμματος «Θάλασσα» που συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό ταμείο «Θάλασσά και Αλιεία» με €52,7 εκ. και συμβάλει στην αναδιάρθρωση του αλιευτικού τομέα στην ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας και στη στήριξη των παράκτιων περιοχών.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία της προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και στη διατήρηση της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος επισημαίνοντας την πρόσφατη κήρυξη των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στο Κάβο Γκρέκο, στις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια για την προστασία της Φώκιας στη Λάρα- Τοξεύτρα και για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Ειδικότερα για την προστασία της Φώκιας στις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια, ο κ. Καδής απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαβεβαίωσε ότι «θα εφαρμοστούν κατά γράμμα όλα τα μέτρα που πρότειναν οι εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν να διεξάγουν μελέτη για προστασία της περιοχής».

Σημείωσε ότι «ήδη έχει εκδοθεί το διάταγμα που προνοεί την εφαρμογή των μέτρων ενόψει θερινής σεζόν ενώ ξεκίνησε και μια σειρά από άλλες δράσεις για τη σωστή διαχείριση της περιοχής».

Αναφορικά με το πλαίσιο Natura 2000,  ο κ. Καδής είπε ότι «έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για ολοκλήρωσή του». Προς αυτό αναφέρθηκε στην ένταξη νέων περιοχών σ’ αυτό το ενοποιημένο δάσος Πάφου, το δάσος Λιοπετρίου και τη θαλάσσια περιοχή Ωκεανίς.

Σχετικά με τις μελέτες εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον ανέφερε ότι έχει εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία και ότι μεταξύ των μελετών που έγιναν υπήρξαν εγκρίσεις, υπήρχαν τροποποιήσεις αλλά υπήρξαν και απορρίψεις.  «Είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί στο τι κάνουμε», είπε.

Σχέδιο δράσης για κλιματική αλλαγή

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Καδής ανέφερε ότι «αυτή η πρωτοβουλία άρχισε σταδιακά να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από ενημέρωση των χωρών οι οποίες έχουν προσκληθεί ήδη να λάβουν μέρος στην πρωτοβουλία αυτή», προσθέτοντας ότι αφορά γύρω στις 15 χώρες.

Σημείωσε ότι μαζί με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη είχαν συνάντηση με τους πρέσβεις αυτών των χωρών. Ο ίδιος ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται στο περιθώριο  της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ενημερώσει για την πρόθεση και πρωτοβουλία της Κύπρου.

Διευκρίνισε ότι το ινστιτούτο Κύπρου, το οποίο αναλαμβάνει τον επιστημονικό συντονισμό αυτής της προσπάθειας μαζί με εμπειρογνώμονες από την περιοχή αλλά και απ’ όλο τον κόσμο, θα προσπαθήσουν να καταγράψουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, αλλά και μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους τομείς, όπως είναι ο τομέας της γεωργίας, της ενέργειας, της υγείας.

«Ο στόχος θα είναι να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματική αλλαγής σε αυτούς τους τομείς που να επικυρωθεί τελικά από μια διάσκεψη ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο», είπε ο υπουργός γεωργίας.

Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το πλάνο, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία». Σε ερώτηση αν αφορά χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, απάντησε καταφατικά.

Για το ζήτημα της γεωργικής ασφάλισης ο υπουργός γεωργίας ανέφερε ότι «μέσα από μια εντατική διαβούλευση, μέσα από τη συναίνεση που εξασφαλίσαμε με τις αγροτικές οργανώσεις, καταλήξαμε σε ένα σχέδιο το οποίο εξορθολογίζει το σύστημα, το καθιστά πιο αποτελεσματικό, αποδίδει πιο γρήγορα στους αγρότες μας αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί και το καθιστά και πιο δίκαιο».

 Το νομοσχέδιο είναι στη βουλή, εξασφαλίζει τη συναίνεση, είπε, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε ότι θα εγκριθεί πιθανότατα και με ομοφωνία».

Αναφορά έκανε ο κ. Καδής και σε τεχνική συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει πλέον και την Ελλάδα. 

Σκέψεις για υφυπουργείο περιβάλλοντος

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη δημιουργία υφυπουργείου περιβάλλοντος, ο κ. Καδής ανέφερε ότι «μας απασχολεί η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, οι οποίες ασχολούνται με τα θέματα του περιβάλλοντος και προσανατολιζόμαστε στο να εξετάσουμε πώς γίνεται πιο αποτελεσματικά η διαχείριση αυτών των ζητημάτων». Αναγνώρισε ότι το σύστημα «χρήζει βελτίωσης» και είναι στις προθέσεις του υπουργείου να το διαχειριστεί μέσα στην αμέσως επόμενη περίοδο.

Σε ερώτηση για την ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στο Πεντάκωμο, ο υπουργός γεωργίας ανέφερε ότι η λειτουργία της μονάδας αποτελεί μια «πολύ σημαντική πρόκληση» η οποία ήρθε στο υπουργείο μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Είπε ότι «με πάρα πολλούς τρόπους προσπαθούμε να διαχειριστούμε αυτό το θέμα» και αναφέρθηκε στον διορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων και υπέβαλαν εισηγήσεις, στη διερεύνηση της νομικής πτυχής του θέματος και στη συνεργασία του υπουργείου με τον γενικό ελεγκτή.

Έρχεται νομοσχέδιο για αθέμιτο ανταγωνισμό

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός γεωργίας σε μια μεταρρύθμιση η οποία έχει δρομολογηθεί «με τη διαμόρφωση νομοθεσίας και πάλι μετά από εντατική διαβούλευση. Την νομοθεσία για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών».

«Θέλουμε να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας», είπε. Ανέφερε ότι το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό και ότι η Κύπρος προχώρησε έγκαιρα και θα βρεθεί στη βουλή σύντομα το σχετικό νομοσχέδιο για ψήφιση.

 Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στην προσπάθεια να δοθεί πρόσθετη αξία στα προϊόντα της Κύπρου. Θέλουμε να δώσουμε ταυτότητα και ποιότητα στα προϊόντα μας, είπε, και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της προώθησης της προστασίας παραδοσιακών προϊόντων ποιότητας.  Άλλη σημαντική καινοτομία, σύμφωνα με τον υπουργό γεωργίας δεν είναι άλλη από την καθιέρωση του σήματος του κυπριακού προϊόντος.

Πρόσθεσε ότι ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η διαβούλευση «και πολύ σύντομα θα φτάσουμε στη βουλή με ένα νέο θεσμό που θα δίνει πραγματικά ταυτότητα και ελπίζουμε και αξία στα κυπριακά προϊόντα».

Νέο πρόγραμμα μέτρων αγροτικής πολιτικής

Αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων στήριξης του κύπριου αγρότη. Είπε ότι τον τελευταίο χρόνο €102 εκ. έχουν παραχωρηθεί μέσα από τα μέτρα της κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

 Ο κ. Καδής μίλησε επίσης για ένα νέο πρόγραμμα μέτρων που θα προκηρυχθεί το ερχόμενο φθινόπωρο για εγκατάσταση αντιχαλαζικών δικτύων σε ορεινές περιοχές, στήριξη της αιγοπροβατοτροφείας, εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης για γεωργούς, μετακίνηση οχληρών υποστατικών κ.ά.

Σε ότι αφορά τις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, είπε ότι, ένα ποσό €16 εκ. έχει δοθεί για να καλύψει αυτές τις ζημιές, αλλά και για να καλύψει ζημιές προηγούμενων χρόνων που εκκρεμούσαν. Ενδεικτικά καλύψαμε ζημιές από το 2010, το 2013, το 2015 και το 2017.

Ο κ. Καδής ενημέρωσε επίσης ότι 55 ερευνητικά έργα τρέχουν ή μόλις έχουν ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκούς και διεθνείς πόρους από το ινστιτούτο γεωργικών ερευνών, τα οποία διεκδικεί με ανταγωνιστικές διεργασίες. Αναφορά έκανε σε  έργα για την ορθολογική χρήση του νερού στο γεωργικό τομέα, το smart farming, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η προσπάθεια μας είναι να καταστήσουμε το ινστιτούτο γεωργικών ερευνών «ένα φορέα ανώτερης εκπαίδευσης μέσω του οποίου θα παρέχονται πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών προς τους κύπριους αγρότες». Και για το δασικό κολλέγιο είπε ότι στόχος είναι να αναγνωριστεί ως φορέας ανώτερης εκπαίδευσης.

Στρατηγική για υδατική διαχείριση

Αναφερόμενος στην υδατική διαχείριση είπε ότι έχει ετοιμαστεί στρατηγική μελέτη για λήψη μέτρων. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μετά και τις απόψεις των συναρμόδιων υπουργείων και αναμένεται να προωθηθεί στο υπουργικό μέχρι το τέλος του μήνα.

Προχωρήσαμε, είπε στη διαδικασία επίλυσης ενός ακόμα χρόνιου προβλήματος, του προβλήματος, που αντιμετωπίζουν τριψήφιος αριθμός αρδευτικών τμημάτων στην Κύπρο. Δεν υπήρχε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Έχει κωδικοποιηθεί και έχει παρουσιαστεί με απόφαση υπουργικού ο τρόπος που θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα ενός εκάστου από τα αρδευτικά τμήματα. Προχωρούν και μια σειρά από έργα υποδομής για ύδρευση και άρδευση, κυρίως μέσα από την αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, ανέφερε.

Για τα δάση ο κ. Καδής ανέφερε ότι κύριο μέλημα μας είναι να προστατεύσουμε τα δάση από τις πυρκαγιές. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι έχει συσταθεί γενικό κέντρο επιχειρήσεων για πρώτη φορά για σκοπούς συντονισμού, ενώ έχει γίνει ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου με 8 μεγάλα και 13 μικρά πυροσβεστικά οχήματα.

Για τον Ακάμα, ανέφερε ότι «έχουμε καταλήξει και έχουμε διαμορφώσει στο σχέδιο αειφορικής ανάπτυξης του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα».  Η οριστικοποίηση του σχεδίου αναμένεται εντός το 2019, ενώ μέχρι το 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που προβλέπονται στο σχέδιο.

Της Ηρώς Ευθυμίου