You are here

Γ. Καρούσος: Δίπλα στις κοινότητες τις υπαίθρου

16/10/2021 16:48

Η κυβέρνηση στηρίζει ποικιλότροπα τις κοινότητες τις υπαίθρου και έχει θέσει ως στόχο, μέσα από τα διάφορα έργα που διεκπεραιώνει, να αντιμετωπίσει την αστυφιλία και να διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης και ενισχύοντας την επαγγελματική δραστηριοποίηση, δήλωσε Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Σε χαιρετισμό του, στην τέλεση των εγκαινίων του «Χανιού της Κλήρου», ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως η πολιτική της Κυβέρνησης είναι να προσφέρει τα μέσα και τις δυνατότητες σε όσους το επιλέγουν να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στα χωριά καταγωγής τους, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο του «καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ικανοποίηση των αιτημάτων των κοινοτήτων και σε αυτό το πλαίσιο διαβεβαιώνει ότι η στήριξη του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προς την κοινότητα σας θα συνεχίσει να είναι συνεχής και πολυεπίπεδη».

«Απτό παράδειγμα της πολιτικής της Κυβέρνησης για στήριξη των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Κύπρου αποτελεί η κατασκευή των αυτοκινητόδρομων που ενώνουν τις πόλεις με τις περιοχές αυτές», είπε ο κ. Καρούσος.

Όπως προσθέτει το Υπουργείο Μεταφορών στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού του για προώθηση αναπτυξιακών έργων με στόχο την αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών, προωθεί την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου, σημιειώνοντας ότι «το Έργο προτείνεται και στη μελέτη που εκπονήθηκε για την «Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων» (στρατηγική Τροόδους), η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Ανέφερε πως η μελέτη για το τμήμα Ανάγυια – Κλήρου - Αγροκηπιά, μήκους 8 χιλιομέτρων περίπου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένονται οι τελικές μελέτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας για να ενσωματωθούν στη μελέτη του δρόμου. 
Παράλληλα, είπε πως προωθείται η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση της μελέτης να  προχωρήσει άμεσα και η δημοσίευση της Γνωστοποίησης Απαλλοτρίωσης, με στόχο την προκήρυξη του διαγωνισμού για κατασκευή του δρόμου αρχές του νέου έτους.
Η εκτίμηση του κόστους κατασκευής του δρόμου ανέρχεται στα 61 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών προωθείται και η κατασκευή του τμήματος Ανθούπολη-Ανάγυια, το οποίο έχει περιληφθεί στον Περιμετρικό Αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας, που αποτελεί μέρος του εθνικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων και αναπόσπαστο μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). 

Καταληκτικά ανέφερε πως «για το τμήμα αυτό αναμένεται η έγκριση συγχρηματοδότησης για υλοποίηση του εντός της προγραμματικής περιόδου 2021-2027».