You are here

Αλυσιδωτές εξελίξεις στο θέμα των αγροτών (1)

29/03/2002 15:49
ΟΕΒ – ΔΗΚΟ διαφωνούν για την εισφορά στο ΤΚΑ

Αλυσιδωτές είναι οι εξελίξεις στο αίτημα των αγροτών, όπως καταβάλει η κυβέρνηση τις οφειλές τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται αμείωτες.

Το μεσημέρι, η ηγεσία των αγροτών αρνήθηκαν να παραδώσουν υπόμνημά τους προς τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο, με το αιτιολογικό ότι δεν θα συναντούσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η διευθέτηση που έγινε «ήταν να δώσουν το υπόμνημα στον κ. Κούρο, να διαλύσουν τα μέτρα που επήραν και να προχωρήσουμε...». Επεσήμανε παράλληλα, ότι η κυβέρνηση του «δεν μπορεί να παραβιάζει νόμους, τους οποίους θέσπισε η Βουλή», υπενθυμίζοντας ότι στα δέκα σχεδόν χρόνια της θητείας του, δεν δέχεται αντιπροσωπείες όταν αυτές έχουν μέτρα».

«Εάν άρουν τα μέτρα δεν έχω κανένα πρόβλημα να τους δω, όπως βλέπω όλο τον κόσμο που θέλει να με δει», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και σημείωσε ότι «εάν τα αιτήματα των αγροτών είναι τέτοια που χρειάζεται τροποποίηση του νόμου θα πρέπει αυτά τα αιτήματα να συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, να συνταχθούν τα σχετικά νομοσχέδια και να αποσταλούν στη Βουλή
προς τροποποίηση της κειμένης νομοθεσίας».

Στο μεταξύ, τη ριζική της διαφωνία εκφράζει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων σε σχέση με το αίτημα για εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από οπουδήποτε και αν αυτό προέρχεται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η ΟΕΒ θεωρεί ότι είναι φανερό ότι σε περίπτωση που ικανοποιηθεί ένα τέτοιο αίτημα οποιασδήποτε ομάδας εισφορέων, θα ακολουθήσουν δεκάδες άλλες και με ανάλογα επιχειρήματα θα διεκδικήσουν παρόμοια μεταταχείριση.

«Αυτό θα έχει ως νομοτελειακή συνέπεια σε κατάρρευση του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης, ενός θεσμού που αποτελεί τη ναυαρχίδα των επιτευγμάτων του κοινωνικού συνόλου και τον οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε παντοιοτρόπως», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, η ΟΕΒ καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για αντιμετώπιση των πολλών
προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γεωργία και συμβάλλει με όλα τα μέσα που διαθέτει στην προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής και εν γένει ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.

Κάθετα αντίθετη είναι η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να επιδείξει την ανάλογη κοινωνική ευαισθησία και να «συνειδητοποιήσει ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου διερμηνεύουν ένα γενικότερο κοινωνικό αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη», απευθύνει το ΔΗΚΟ.

Όπως υποστηρίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος η κυβέρνηση «πρέπει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη αγροτική πολιτική που να στηρίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη και να οδηγεί τον Κύπριο αγρότη με αξιοπρέπεια και αγωνιστικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Με ημίμετρα και με περιστασιακές προεκλογικές παροχές, δεν αντιμετωπίζονται τα χρόνια και σύνθετα αγροτικά προβλήματα», αναφέρει το ΔΗΚΟ, διαβεβαιώνοντας ότι «στέκει με σεβασμό και κατανόηση στο πλευρό του αγροτικού κόσμου και στηρίζει τους αγώνες του για βελτίωση της ποιότητας ζωής του».