You are here

Εξετάζουν νέα μέτρα για στήριξη αγροτικού τομέα

11/06/2020 13:32

Νέα επιπρόσθετα μέτρα για στήριξη του αγροτικού τομέα εξετάζει η κυβέρνηση, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις μετά από επίσκεψη και συνάντηση με παραγωγούς στη ΣΕΔΙΓΕΠ Λύσης, στη Δρομολαξιά, ο Υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι δίνεται ξανά η ευκαιρία να βρεθούμε στα αγροκτήματα, στις κτηνοτροφικές μονάδες και γενικά δίπλα στον αγροτικό κόσμο, διότι έτσι λαμβάνουμε άμεση ανατροφοδότηση, ακούμε προβληματισμούς, ακούμε εισηγήσεις και προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λύσουμε ως αρμόδιο Υπουργείο».
 
Πρόσθεσε ότι «φαίνεται πως η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερες προκλήσεις για τον αγροτικό τομέα, όμως η αντίδραση του Υπουργείου και της κυβέρνησης γενικότερα ήταν άμεση. Εχουν ήδη ληφθεί δύο πακέτα μέτρων για στήριξη του αγροτικού τομέα και αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να συζητήσουμε και επιπρόσθετα μέτρα».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε ιδιαίτερα το πρόβλημα της περίσσειας παραγωγής του καρπουζιού, που κανονικά θα διατίθετο στον τουριστικό τομέα, ωστόσο παρέμεινε στα χωράφια.  Το Υπουργείο θα στηρίξει τους παραγωγούς ώστε να διατηρήσουν τα προϊόντα τους, να διαχειριστούν την παραγωγή και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή συζητούμε το μέτρο και σύντομα θα οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου συγκεκριμένη πρόταση, για στήριξη των παραγωγών».
 
«Η εξαγωγή της περίσσειας παραγωγής καρπουζιού, θα ενισχύσει το εισόδημα των παραγωγών και θα εξισορροπήσει την αγορά, διότι εφ’ όσον δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση, η πώληση των αγροτικών προϊόντων στην Κύπρο θα γίνεται στις σωστές τιμές. Αυτό είναι ένα μέτρο που θα εφαρμόσουμε αμέσως και ευελπιστώ ότι με αυτή την διευθέτηση θα ικανοποιηθούν και οι αγρότες με τους οποίους έχουμε μιλήσει σήμερα».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε πως «άρχισαν ήδη να πραγματοποιούνται ορισμένες πτήσεις για εξαγωγές προϊόντων. Εχουμε βρει τους τρόπους και ήδη αυτό συμβαίνει και το έχουμε υιοθετήσει στην περίπτωση του Παραλιμνίου και θα το διευρύνουμε και στην περίπτωση των αγροτών της περιοχής, δηλαδή θα δίνεται ένα ποσό ανά τόνο καρπουζιού που θα φεύγει προς τα έξω. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μειώνονται ουσιαστικά τα έξοδα των αγροτών και επομένως θα διευκολύνεται η εξαγωγή».
 
Σημείωσε επίσης πως αυτό που πρέπει να επιλύσουν οι αγρότες «είναι να εντοπίσουν τους αγοραστές τους στο εξωτερικό, ωστόσο αντιλαμβάνομαι ότι ήδη υπάρχουν διασυνδέσεις».  
 
Από την πλευρά του ο Τάσος Γιαπάνης, Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού ευχαρίστησε τον Υπουργό Γεωργίας «για την άμεση ανταπόκριση του να πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιοχή για να δει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα της ανοικτής καλλιέργειας που υπάρχουν στην περιοχή ιδιαίτερα της παραγωγής και μη διάθεσης των καρπουζιών. Το πρόβλημα αυτό είναι απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού, δηλαδή από το μη άνοιγμα εστιατορίων και ξενοδοχείων με αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες του συγκεκριμένου φρούτου».
 
Ταυτόχρονα έκρινε «θετική και προς την σωστή κατεύθυνση την απόφαση την απόφαση του Υπουργού να διαθέσει ξεχωριστό κονδύλι για να ενισχύσει και να επιδοτήσει την τιμή εξαγωγής των καρπουζιών ώστε να είναι ελκυστική στις ξένες αγορές ώστε να μπορέσουν οι έμποροι να αγοράσουν από το εξωτερικό. Ευελπιστούμε πως αυτή τη στήριξη θα την έχουμε σε όλα τα είδη του πρωτογενή τομέα».
 
Εξάλλου ο Πανίκος Χάμπας, Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ είπε πως «όλοι οι παραγωγοί της Κύπρου έχουν κάνει το καθήκον τους, έχουν φυτέψει τις ποσότητες που φύτευαν κάθε χρόνο, έχουν παράξει τα ανάλογα προϊόντα και τώρα το Κράτος έχει καθήκον να στηρίξει έμπρακτα αυτούς τους παραγωγούς ιδιαίτερα στον τομέα των εξαγωγών».
 
Εμείς, συνέχισε «συντονίζουμε την κατάσταση προς όλες τις κατευθύνσεις και ελπίζουμε ότι σύντομα θα δοθεί και η ανάλογη βοήθεια γιατί με αυτό τον τρόπο θα εξαχθούν προϊόντα και θα έχουμε εισοδήματα στην Κύπρο από τις εξαγωγές».
 
Ο Τάκης Χριστοδούλου της Νέας Αγροτικής Κίνησης είπε πως «τα προβλήματα των παραγωγών είναι γνωστά αλλά είναι διαφορετικό να υπάρξει η άμεση επικοινωνία με τους παραγωγούς από τον ίδιο τον Υπουργό. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί σήμερα οι δηλώσεις του Υπουργού βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τις θέσεις των Αγροτικών Οργανώσεων».
 
Πρόσθεσε ότι «υπάρχει αγαστή συνεργασία με τον Υπουργό Γεωργίας» και σημείωσε πως «το Αγροτικό Κίνημα είναι ενωμένο εδώ και χρόνια, αφού στην οικονομική κρίση του 2013 ανταπεξέλθει και ανταποκρίθηκε άμεσα στην επίλυση προβλημάτων όπως και σήμερα».
 
Σημείωσε ακόμα πως «σε μια κρίση πρέπει να βλέπουμε όλη την εικόνα, δηλαδή να δούμε ποια θεσμικά πλαίσια δεν λειτούργησαν σωστά, ποια λειτούργησαν και να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη που μπορεί να κάνουμε σε ατομικό επίπεδο».