You are here

Έξω από Προεδρικό και Βουλή γεωργοκτηνοτρόφοι

29/10/2019 11:45

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό και τη Βουλή πραγματοποίησαν σήμερα οι γεωργοκτηνοτρόφοι της κτηνοτροφικής περιοχής Κάτω Πολεμιδιών, οι οποίοι ζητούν μετεγκατάσταση των μονάδων τους σε άλλη περιοχή και παραχώρηση αποζημιώσεων.

Οι γεωργοκτηνοτρόφοι αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε υπόμνημα που υπέβαλαν ότι «είναι πραγματικά με μεγάλη μας λύπη, απογοήτευση και θυμό που διαπιστώνουμε ότι παρά τις συνεχείς και διαχρονικές διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις, γραπτές και προφορικές, του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και των υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας προς τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, για αποζημίωση και μετακίνησή μας σε άλλη περιοχή, στη βάση της υπουργικής απόφασης 66.019 ημερομηνίας 5/9/2007, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα».

Αντιθέτως, όπως αναφέρουν, «όλοι οι επαγγελματίες της περιοχής βρισκόμαστε πλέον σε δυσμενέστατη θέση με κίνδυνο να απωλέσουμε ότι με κόπο, μόχθο και ιδρώτα χτίσαμε τόσα χρόνια. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης καταστροφής που θα οδηγήσει πέραν των 30 οικογενειών στην ανεργία και στην εξαθλίωση».  

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν «την άμεση εκτέλεση της υπουργικής απόφασης για υπόδειξη και παραχώρηση χώρου σε άλλη περιοχή για μετεγκατάσταση των κτηνοτροφικών μας μονάδων με ταυτόχρονη κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης που θα προκύψουν υπό μορφή αποζημίωσης» ως επίσης «την άμεση αναστολή εκτελέσεως των διαταγμάτων κατεδάφισης μέχρι την πλήρη εφαρμογή από το κράτος της υπουργικής απόφασης, ως επίσης τον άμεσο τερματισμό των όποιων διαδικασιών από την τοπική αρχή για παραπομπή άλλων συναδέλφων στις δικαστικές αίθουσες».

Ζητούν ακόμη «την έκδοση προσωρινού διατάγματος από το υπουργικού συμβούλιο για προσωρινή παγοποίηση των εργασιών οικοπεδοποίησης στον περιβάλλοντα χώρο της κτηνοτροφικής περιοχής σε ακτίνα 500 μέτρων, ως επίσης την αναστολή εξέτασης παραχώρησης νέων αδειών προς τον ίδιο σκοπό, μέχρι την τελική διευθέτηση του όλου ζητήματος».

Προειδοποιούν επίσης ότι «σε περίπτωση που οι προσπάθειες μας καταλήξουν και πάλι στο κενό και η πολιτεία επιδείξει την ίδια αδιαφορία, οι αρνητικές συνέπειες για εμάς θα μεγιστοποιηθούν και θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε πλέον σε δυναμικότερα μέτρα για διαφύλαξη των συμφερόντων μας».

«Πρέπει επιτέλους οι υποσχέσεις και οι διαβεβαιώσεις να γίνουν ουσιαστικά μέτρα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορείτε και δεν πρέπει να αφήσετε άλλες 30 οικογένειες να οδηγηθούν στην καταστροφή», καταλήγει το υπόμνημα των γεοργοκτηνοτρόφων.

Σε δηλώσεις έξω από τη Βουλή, ο κτηνοτρόφος Πάμπος Νικολάου είπε ότι επειδή η κτηνοτροφική περιοχή βρίσκεται από το 2004 υπό καθεστώς μετακίνησης «δεν μπορούμε να πάρουμε οποιεσδήποτε επιδοτήσεις», ενώ η κτηνοτρόφος Χρυστάλλα Μαυρίδη παρακάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να μας λυπηθεί και να μας βοηθήσει».