You are here

Φράγματα: Νέο ρεκόρ ροής νερού

15/01/2002 18:23
Νέο ρεκόρ σημείωσε χθες η ροή νερού στα φράγματα ξεπερνώντας για πρώτη φορά φέτος τα 90 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ε.κ.μ.) και ανεβάζοντας την συνολική ποσότητα που είναι αποθηκευμένη στα 104 ε.κ.μ.. Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το τελευταίο τριήμερο εισέρευσαν στα φράγματα 6 ε.κ.μ. ανεβάζοντας την συνολική αποθηκευμένη ποσότητα στα 104 ε.κ.μ., που αποτελεί το 38% της συνολικής χωρητικότητάς τους.

Η συνολική ποσότητα νερού που εισέρευσε τους τελευταίους τρεις μήνες στα φράγματα είναι σχεδόν ίδια με το σύνολο του νερού που εισέρευσε στα φράγματα τα προηγούμενα δύο χρόνια! Είναι επίσης κατά 41% ψηλότερη από την κανονική ετήσια εισροή (74 ε.κ.μ.). Δεδομένης της μεγάλης ποσότητας που αναμένεται να εισρεύσει όταν αρχίζουν να λιώνουν τα χιόνια, ειδικοί εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα είναι η καλύτερη από το 1987-88 όταν είχαν εισρεύσει στα φράγματα 198 ε.κ.μ..

Η μεγαλύτερη ποσότητα νερού (40 ε.κ.μ.) εισέρευσε στο φράγμα του Κούρη και αποτελεί το ένα τρίτο της συνολικής του χωρητικότητας. Την δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα συγκέντρωσε το φράγμα του Ασπρόκρεμμου στην Πάφο με 19 ε.κ.μ. ενώ το φράγμα της Γερμασόγειας συγκέντρωσε 9,3 ε.κ.μ. ή το 70% της χωρητικότητας του. Μικρότερα φράγματα όπως του Πωμού και του Ξυλιάτου έχουν ήδη εκχειλίσει.