You are here

Η 12η Μαΐου καθιερώνεται ως «Ημέρα των Αγροτών»

27/01/2021 12:22

Τη διαχρονική εισήγηση όλων των Αγροτικών Οργανώσεων για καθιέρωση της 12ης Μαΐου, κάθε έτους, ως «Ημέρας των Αγροτών», υιοθέτησε, με σημερινή του απόφαση, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, με την απόφαση της αυτή, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, και συμβολικά, την εκτίμηση, τον σεβασμό και τη στήριξη της στον αγροτικό κόσμο της Κύπρου, ο οποίος, αντιμετωπίζοντας πολλές προκλήσεις, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, καταφέρνει, όχι μόνο να στέκεται όρθιος αλλά να συνεισφέρει τα μέγιστα τόσο στην οικονομία του τόπου μας όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

Σύμφωνα με την Πρόταση που κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας από τις Αγροτικές Οργανώσεις, για καθιέρωση της ως «Ημέρας των Αγροτών», δεν είναι τυχαία.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, όταν το 1426 η καταπίεση και η οικονομική αφαίμαξη των Κυπρίων από τους Φράγκους ξεπέρασε κάθε όριο, οι κύπριοι αγρότες, κάτω από την αρχηγία του δουλοπάροικου «Ρε Αλέξη», επαναστάτησαν και κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του νησιού. Λίγους μήνες μετά, οι Φράγκοι ανέκτησαν την εξουσία, με αποτέλεσμα οι πρωτεργάτες της εξέγερσης, και ιδιαίτερα ο αρχηγός τους «Ρε Αλέξης», να θανατωθούν με φρικτό τρόπο, στις 12 Μαΐου του 1427. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το κίνημα των ανθρώπων αυτών υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή του και θα μπορούσε να αποτελέσει διαχρονικό παράδειγμα αγώνα για ελευθερία και αναζήτηση δικαιοσύνης.

Οι Αγροτικές Οργανώσεις, με πρόσφατη επιστολή τους προς τον Υπουργό Γεωργίας, τονίζουν τη σημασία της εξέγερσης του «Ρε Αλέξη», επισημαίνοντας ότι τα μηνύματα από αυτό το μοναδικό και ξεχωριστό κίνημα, αποκτούν μεγάλη αξία, ιδιαίτερα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που περνά η Κύπρος και ο πλανήτης, με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας να καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μετά από την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Γεωργίας, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για ολοκλήρωση της διαδικασίας καθιέρωσης της «Ημέρας των Αγροτών».

Στη συνέχεια, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις Αγροτικές Οργανώσεις και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, θα παρουσιάσει τη σημασία και την αξία της καθιέρωσης της Ημέρας αυτής και θα αναλύσει τις δυνατότητες αξιοποίησης της προς όφελος του αγροτικού κόσμου της Κύπρου και της κοινωνίας γενικότερα.