You are here

Η Κομισιόν εγκρίνει πρόγραμμα €1,8 εκ. για στήριξη αγροτών

17/06/2020 15:20

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε σήμερα το κυπριακό πρόγραμμα ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη αγροτών που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή που πλήττεται από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020, όπως τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020 και 8 Μαΐου 2020.

Η στήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και το πρόγραμμα θα είναι προσβάσιμο σε:

i) εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή φρέσκων λαχανικών, φραουλών και βοτάνων
ii) εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή πορτοκαλιών της ποικιλίας Βαλένθια
iii) εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανθοκομίας
iv) πρωτογενείς γεωργικούς παραγωγούς που είναι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές γεωργικών εκμεταλλεύσεων και συμμετέχουν στις αγορές αγροτών και
v) ιδιοκτήτες ή διαχειριστές γεωργικών εκμεταλλεύσεων χωρίς πρόσβαση σε άρδευση.

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ρευστότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και να τους βοηθήσει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια και μετά το ξέσπασμα.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το κυπριακό σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, η ενίσχυση δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Το καθεστώς θα τεθεί σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο.