You are here

Καδής: Ναι σε κοινή αγροτική πολιτική με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κρατών

16/04/2018 20:32

Η Κύπρος στηρίζει την κοινή προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες που κινούνται προς την κατεύθυνση μιας πιο "έξυπνης", σύγχρονης, ευέλικτης, λιγότερο γραφειοκρατικής και αειφόρου κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ, πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σε συνάντηση γνωριμίας που είχε σήμερα στο Λουξεμβούργο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης  Phil Hogan.

Ο Υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, εκπροσωπώντας την Κύπρο στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμφώνησε με τον Επίτροπο όπως υπάρξει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας, τόσο μεταξύ τους όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο, έτσι ώστε να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η στενή συνεργασία που ήδη υπάρχει μεταξύ της Κύπρου και της Κομισιόν. Ο Υπουργός προσκάλεσε τον Επίτροπο να επισκεφθεί την Κύπρο στο αμέσως επόμενο διάστημα, πρόσκληση που ο Επίτροπος απεδέχθη.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η ευρωπαϊκή γεωργία θα κληθεί να αντιμετωπίσει νέες και πολυσύνθετες προκλήσεις, γεγονός που καθιστά την αναθεώρηση και απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) επιβεβλημένη.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στην Κύπρο, ο Υπουργός Γεωργίας ανέπτυξε σειρά θεμάτων που απασχολούν τους Κύπριους αγρότες, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης του αγροτικού τομέα, με τη διατήρηση του επιπέδου των άμεσων πληρωμών που προέρχονται αποκλειστικά από τον Προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ενημέρωσε τον Επίτροπο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και λειψυδρίας, με αρνητικές επιπτώσεις για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, και σημείωσε ότι προσβλέπει στη στήριξη της ΕΕ ώστε να διαχειριστεί τα προβλήματα που δημιουργούνται στους κύπριους αγρότες.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το Συμβούλιο των 28 Υπουργών, το οποίο απασχόλησε η αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα των τροφίμων, η μείωση της σπατάλης τροφίμων και η βιώσιμη εκμετάλλευση τω βένθοπελαγικών αποθεμάτων, ο Κώστας Κάδης σε τοποθέτησή του κατά τις εργασίες, εξέφρασε τη στήριξή του για τη σχετική πρόταση της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι η εν λόγω πρόταση θα ενισχύσει την ισχύουσα εθνική νομοθεσία των κρατών μελών για περιορισμό των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και θα συμβάλει στη στήριξη των παραγωγών στην αγροδιατροφική αλυσίδα.