You are here

Κληρίδης: «Είμαστε οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη»…στα φράγματα

27/05/2002 23:09
Παραδόθηκε το Φράγμα Ταμασσού - Χωρητικότητας 2,8 εκ. κ.μ.ν.

Xωρητικότητας 2,8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων είναι το νέο φράγμα της Ταμασσού, 23 χιλιόμετρα νότια της Λευκωσίας, το οποίο παραδόθηκε επίσημα σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Στο φράγμα, το οποίο θα αξιοποιεί τα νερά του ποταμού Πεδιαίου, θα ανακόπτεται η ροή των νερών και θα αποθηκεύεται στον ταμιευτήρα του φράγματος από όπου το νερό διοχετεύεται με ελεγχόμενο πλέον τρόπο στην κοίτη του ποταμού κατάντη του φράγματος για εμπλουτισμό των υδροφόρων στρωμάτων από το χωριό Πέρα μέχρι και τη Λευκωσία".

Όπως είπε, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά τον αριθμό φραγμάτων κατ’ αναλογία μεγέθους και πληθυσμού, ενώ ο υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Κώστας Θεμιστοκλέους, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι λόγω της πολυομβρίας που είχαμε φέτος έχουν διοχετευτεί στους διάφορους υδροφορείς του φράγματος, πέραν των εφτά εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ενώ άλλα δύο και πλέον εκατομμύρια βρίσκονται αποθηκευμένα στο φράγμα.

Παράλληλα, ο υπουργός έσπευσε να προειδοποιήσει δεν πρέπει να παρασυρθούμε από την επάρκεια που έχουμε σε πόσιμο νερό, ούτε από το γεγονός ότι η φετινή πολυομβρία μας δίδει ικανοποιητικές ποσότητες νερού και άρδευσης. Πρέπει, είπε, "να συνειδητοποιήσουμε μια για πάντα ότι το νερό είναι πολύτιμο αγαθό που δεν το έχουμε εν αφθονία και να του κάνουμε χρήση και όχι κατάχρηση".

Οι εργασίες για την κατασκευή του φράγματος άρχισαν το Σεπτέμβριο του 1999 και ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2002, ενώ το έργο είχε κατακυρωθεί σε κυπριακό εργοληπτικό Οίκο έναντι του ποσού του 1.566.000 λιρών, ενώ την ευθύνη για την λειτουργία και συντήρηση του έργου έχει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Το φράγμα Ταμασσού βρίσκεται στο ποταμό Πεδιαίο, μεταξύ των χωριών Πέρα Ορεινής και Καμπιά και θα εξυπηρετεί τα χωριά Πέρα, Πολιτικό, Επισκοπιό, Εργάτες, Ψημολόφου, Καπέδες, Καμπιά, Αναλυόντα. Είναι χωμάτινο με κεντρικό αργυλικό πυρήνα και έχει ύψος 34 μέτρα και μήκος 210 μέτρα.