You are here

Μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα

26/03/2020 15:23

Μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα αποφάσισε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Αφού ενημερώθηκε για τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας «το Υπουργικό Συμβούλιο αναγνώρισε την τεράστια συμβολή των αγροτών μας προς την κατεύθυνση διασφάλισης της επάρκειας και της ασφάλειας των τροφίμων στην αγορά, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε» δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Συμπλήρωσε ότι τα μέτρα είναι επιπρόσθετα στα οριζόντια μέτρα που έχουν ληφθεί και τα οποία θα ανακοινώσει η Υπουργός Εργασίας και ο Υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, αποφασίστηκε η εφαρμογή μέτρων που αφορούν το νερό, που αποτελεί βασικό στοιχείο στην αγροτική δραστηριότητα και το κόστος του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την τιμή πώλησης των προϊόντων προς τον καταναλωτή.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η παραχώρηση δωρεάν ποσότητας νερού προς τους γεωργούς ίσης με το 20% της ποσότητας που θα έχει καταναλωθεί την τετραμηνία Μαρτίου-Ιουνίου. Ακόμη θα υπάρξει διευκόλυνση αποπληρωμής των τιμολογίων των αγροτών για το νερό. Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις κατανάλωσης της πιο πάνω περιόδου προς τους γεωργούς, αντί να εκδοθούν  από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ανά διμηνία (Μάρτιος - Απρίλιος και Μάιος – Ιούνιος), θα κατανεμηθούν στις χρεώσεις κατανάλωσης των επόμενων τριών διμήνων, μέχρι το τέλος του έτους. 

Σημειώνεται ότι, η αποπληρωμή των τιμολογίων προβλέπεται να γίνεται σε 90 μέρες από την έκδοσή τους και ως εκ τούτου με αυτή τη διευκόλυνση δίδεται στους αγρότες ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο για συμμόρφωση.

Επίσης, προβλέπεται η μη επιβολή τέλους υπερκατανάλωσης για το 2019, αλλά και η μη αποκοπή του νερού σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις λόγω καθυστερημένων οφειλών, μέχρι τον Αύγουστο του 2020.

Ένα δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο Καδής αφορά την πλήρης και έγκαιρη αποζημίωση αγροτών για ζημιές που έχουν υποστεί συγκεκριμένοι τύποι καλλιεργειών κατά την προηγούμενη περίοδο λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αν και οι αποζημιώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τόσο τον μέσο όρο αποζημιώσεων της τελευταίας 20ετίας, όσο και τις αρχικές εκτιμήσεις που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο κ. Καδής είπε ότι αποφασίστηκε η καταβολή ολόκληρου του ποσού, που φτάνει τα €11,2 εκ. «Το Υπουργείο μας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η καταβολή των αποζημιώσεων αυτών να αρχίσει μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες και να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα» είπε.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε επίσης ότι θα υπάρξει διευκόλυνση των αγροτών, ώστε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μετακινώντας τις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεών τους σε χρόνο που έχει συμφωνηθεί με τις αγροτικές οργανώσεις. Επιπρόσθετα, απλοποιούνται οι διαδικασίες άντλησης χρηματοδότησης σε τρέχουσες δράσεις.

Ακόμη επισπεύδεται η επιστροφής του ΦΠΑ που οφείλεται σε αγροτικές επιχειρήσεις. Μετά από επικοινωνία που έγινε ανάμεσα στο Υπουργείο Γεωργίας και τον Έφορο ΦΠΑ, έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι η επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ θα γίνει άμεσα, είπε ο κ. Καδής.

Ανακοίνωσε ακόμη την αυτόματη ανανέωση των αδειών για εργάτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας.

Τέλος, είπε ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις θα επωφελούνται και από τα ευρύτερα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση καθώς και τα συμπληρωματικά μέτρα που αποφασίστηκαν σήμερα ή θα αποφασιστούν στη συνέχεια και αφορούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, τα οποία είναι οριζόντια και αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται, είτε μένουν ανοικτές είτε κλείνουν.

Επιπλέον, είπε ότι κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Τετάρτη, ζήτησε μαζί με άλλες χώρες, την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών εργαλείων για αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η πρόωρη καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων και της κεφαλικής επιδότησης καθώς και των πληρωμών των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων. Ζητήθηκε, επίσης, η εφαρμογή έκτακτων μέτρων επιπρόσθετης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που προβλέπονται μέσα από το Κοινοτικό Κεκτημένο για αυτού του μεγέθους κρίσεις.

Αναλόγως και των εξελίξεων, και πάντοτε με διαβούλευση με τους εκπροσώπους του αγροτικού τομέα, το Υπουργείο θα προχωρήσει στο σχεδιασμό και νέων μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων, για τα οποία και θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε ο Υπουργός.

Εξέφρασε καταληκτικά την απεριόριστη εκτίμηση, τον σεβασμό και τη συμπαράσταση της Κυβέρνησης προς τον αγροτικό κόσμο της Κύπρου, καθώς και προς όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του παγκόσμιου αυτού προβλήματος και καταβάλλουν προσπάθειες για την όσο το δυνατό γρηγορότερη ομαλοποίηση της κατάστασης.