You are here

Νέο αίτημα των Οργανώσεων δημιουργεί περιπλοκές (4)

29/03/2002 01:55
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια για εξομάλυνση της κρίσης στις σχέσεις αγροτών και κυβέρνησης, καθώς δεν βρέθηκε η «χρυσή τομή» κατά την απογευματινή τρίωρη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων και παραγωγούς.

Πάντως, ιδιαίτερα απογοητευμένοι εμφανίζονται και οι δύο πλευρές, κρίνοντας ο κάθε από την δική του σκοπιά, ότι ο έτερος συνομιλητής δεν επέδειξε την αναγκαία βούληση και προσπάθεια για συναίνεση. Δίνοντας το στίγμα της διαφοράς που χωρίζει τις δύο πλευρές, ο υπουργός Εργασίας, Αντρέας Μουσιούττας, δήλωσε ότι οι ότι οι Οργανώσεις απαιτούν, όπως τα συμβόλαια - για τους όρους απασχόλησης - με τους ξένους εποχιακούς εργάτες διαπραγματεύονται ελεύθερα οι ίδιοι οι αγρότες. Σημειώνεται πως ο κ. Μουσιούττας έχει ήδη ενημερώσει τις Οργανώσεις, ότι αυτό αποκλείεται κατηγορηματικά, καθώς αντιβαίνει τόσο στις πρόνοιες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, όσο και από τις διακρατικές συμφωνίες της Κύπρου.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Αγροτικών οργανώσεων και οι παραγωγοί από τις 16 κοινότητες της περιοχής, αρνήθηκαν να προβούν σε δηλώσεις και περιορίστηκαν να εκφράσουν την απογοήτευση τους για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Μετά την εξέλιξη αυτή, άγνωστο παραμένει το «επόμενο βήμα» στις αντιδράσεις των αγροτών οι οποίοι αύριο αναμένεται να αποφασίσουν τα περαιτέρω μέτρα στα οποία θα προχωρήσουν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, απηύθυνε έκκληση αυτοσυγκράτησης προς τις Οργανώσεις.

Όπως είπε ο κ. Κληρίδης, στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα των χρεών προς το ΤΚΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ικανοποιήσει το αίτημα τους για επιδότηση του πετρελαίου και να εξεύρει τρόπους για διακανονισμό των αγροτικών χρεών προς το ΤΚΑ, αλλά θεωρεί υπερβολικό το αίτημα για αλλαγή του καθεστώτος εργοδότησης των αλλοδαπών εργατών.