You are here

Νέο σχέδιο Καδή για γεωργική ασφάλιση

13/06/2018 07:07

Νέο σχέδιο για την πολιτική αγροτικής ασφάλισης μετά τον τερματισμό της λειτουργίας του οργανισμού αγροτικής ασφάλισης (ΟΓΑ), παρουσίασε χθες στην επιτροπή γεωργίας ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καδής, με το οποίο φαίνεται να συμφωνούν, αγροτικές οργανώσεις, προσωπικό και ΔΣ του ΟΓΑ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής γεωργίας Αντρέας Καυκαλιάς σε γραπτή του δήλωση μετά τη συνεδρίαση, χαρακτηρίζει γενικό το πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό, ωστόσο σημειώνει ότι περιλαμβάνονται θετικά στοιχεία που απομακρύνονται από προηγούμενες θέσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Καυκαλιάς τονίζει ότι επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις αμέσως, οι οποίες θα διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ισχυρής προστασίας, ικανό να στηρίξει τον κύπριο παραγωγό, σημειώνοντας ότι θα αναμένεται συγκεκριμένη πρόταση από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής ότι ο οργανισμός έχει συμπληρώσει τον κύκλο ζωής του με μια ζημιά της τάξης περίπου των €70 εκ.

Αναφερόμενος στο σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Καδής, σημείωσε ότι αφορά την πολιτική για τη νέα γεωργική ασφάλιση στη βάση ταμείου προστασίας και ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο, η πρόταση προνοεί τη δημιουργία ειδικού ταμείου προστασίας και ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής, το ταμείο θα χρηματοδοτεί δράσεις σχετικές με τη διαχείριση κινδύνων στην πρωτογενή παραγωγή και θα χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από τις αναθεωρημένες υποχρεώσεις / εισφορές των αγροτών οι οποίοι θα λαμβάνουν τις αποζημιώσεις.

Παράλληλα σημείωσε ότι θα υπάρχει συνεισφορά από το κράτος και δεν θα αναμένεται από την ΕΕ να συνεισφέρει στο ταμείο σε πρώτη φάση, όπως είπε.

Διευκρίνισε ότι από την αρχή του χρόνου «το κράτος θα καταβάλει ένα ποσό € 4 -5 εκ. και τα υπόλοιπα μισά θα καταβάλλονται από τους παραγωγούς. Από αυτό το ταμείο θα φεύγουν άμεσα οι αποζημιώσεις προς τους αγρότες», σημείωσε.

Με το σχέδιο, όπως είπε, προβλέπεται ο τερματισμός της λειτουργίας του ΟΓΑ και μεταφορά του προσωπικού του στη δημόσια υπηρεσία.

Ο κ. Δίπλαρος, πρόσθεσε ότι μέσα από τον κύκλο επαφών του υπουργού γεωργίας διαφαίνεται πως με τη νέα πρόταση συμφωνούν οι αγροτικές οργανώσεις, το προσωπικό του ΟΓΑ και το ΔΣ του οργανισμού.

Ο κ. Καυκαλιάς κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι εδώ και πέντε χρόνια, με τις πολιτικές της επιλογές αλλά και την αναβλητικότητα της, στην πράξη αποδυνάμωσε τον ΟΓΑ, βάζοντας σε περιπέτειες το θεσμό της γεωργικής ασφάλισης.

Εκφράζοντας τη θέση του κόμματoς του, σημείωσε ότι οι βασικές αρχές, μέσα στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η πρόταση για ενίσχυση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης περιλαμβάνουν διατήρηση της συνεισφοράς του κράτους στο ταμείο της γεωργικής ασφάλισης, καμία εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, υποχρεωτική ασφάλιση στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης, συμπερίληψη καλλιεργειών που σήμερα δεν καλύπτονταν από τον ΟΓΑ, επέκταση των ασφαλισμένων κινδύνων, απλούστευση διαδικασιών και ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων.

Αρχές Οκτωβρίου οι αποζημιώσεις παραγωγών

 Εξάλλου, η επιτροπή γεωργίας ενημερώθηκε ότι οι αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς από τις χαλαζοπτώσεις στις περιοχές Τροόδους και Πιτσιλιάς, εκτιμάται ότι θα δοθούν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο κ. Καυκαλιας δηλώνει ικανοποίηση για τις αναφορές του υπουργού ότι οι προκαταβολές και οι αποζημιώσεις θα συμπεριλάβουν το σύνολο των καλλιεργειών που έχουν πληγεί από τις θεομηνίες σημειώνοντας παράλληλα, ότι αναμένεται η υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων.

Ο κ. Δίπλαρος, δήλωσε ότι «δεν θα χρειαστεί το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο να έρθει η κυβέρνηση με συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να εξεύρει τα εκατομμύρια τα οποία θα χρειαστούν για τις αποζημιώσεις».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η διαδικασία καταγραφής του κόστους των αποζημιώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο το κόστος υπολογίζεται μεταξύ €3 εκ. – €5 εκ.

Υπάρχουν, είπε, «στα ταμεία του κράτους», προσθέτοντας ότι «ούτε θα υπάρχει και οποιαδήποτε χρονοτριβή».
Εκτιμούμε, σημείωσε ο κ. Δίπλαρος, ότι Σεπτέμβριο - αρχές Οκτωβρίου θα καταβληθεί το πρώτο μέρος της αποζημίωσης, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών και συμπληρωθούν όλα τα σχετικά έντυπα.

Αφού υποβληθούν στο υπουργείο γεωργίας τότε εκείνο θα αποταθεί στο υπουργείο οικονομικών, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το «πρώτο θετικό είναι το γεγονός ότι τα χρήματα υπάρχουν» και πως δεν θα αναζητηθούν από την ΕΕ, «τουλάχιστον στο παρόν στάδιο για να υπάρξει καθυστέρηση στην αποζημίωση».

Της Μαρίας Χαμπή