You are here

Πενιχρό το ενδιαφέρον πυρόπληκτων για στήριξη

12/04/2022 18:33

Ελάχιστο ήταν το ενδιαφέρον από γεωργούς που πλήγηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού για συμμετοχή στο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για στήριξη επενδύσεων για αποκατάσταση γεωργικού δυναμικού.

Σύμφωνα με ενημέρωση της οποίας έτυχε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, μόλις 37 από τους χίλιους περίπου δυνητικούς δικαιούχους για ένταξη στο επενδυτικό μέτρο 5.2 του ΚΟΑΠ, υπέβαλαν μέχρι σήμερα αίτηση.

Σημειώνεται ότι αιτήσεις υποβάλλονται από την Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022 μέχρι την Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί στο πλαίσιο της προκήρυξης ανέρχεται στα €2 εκατ.

Το μέτρο παρέχει στήριξη στους πληγέντες γεωργούς που έχουν αποκαταστήσει ή προτίθενται να αποκαταστήσουν το γεωργικό τους δυναμικό (π.χ. γεωργικά μηχανήματα, υποστατικά, μηχανολογικός εξοπλισμός) και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στον ίδιο παραγωγικό κλάδο που απασχολούνταν πριν τα καταστροφικά συμβάντα.

Η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στο 100% των επιλέξιμων δαπανών μέχρι του ποσού της εκτιμηθείσας κεφαλαιουχικής ζημιάς.

Μέσω του Μέτρου 5.2 παρέχεται οικονομική ενίσχυση σε γεωργούς που πλήγηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 16/6/21 στις Κοινότητες Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου και Πλατανιστάσας, στις 26/6/2021 στις Κοινότητες Κοίλης και Τάλας, στις 3/7/2021 στις Κοινότητες Αρακαπά, Επταγώνιας, Ακαπνού, Διερώνας, Οδού, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Αγίους Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς και  στις 19/9/21 στις Κοινότητες Γιόλου, Σίμου, Δρύμου και Δρυνιά.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι από τους χίλιους περίπου δυνητικούς δικαιούχους για ένταξη στο επενδυτικό μέτρο 5.2 του ΚΟΑΠ, μόνο οι 37 υπέβαλαν μέχρι στιγμής αίτηση, στοιχείο, το οποίο όπως είπε θα πρέπει να απασχολήσει τους αρμοδίους σε σχέση με τις πρόνοιες του μέτρου.

Ε.Χ.