You are here

Πέραν των €42 εκατ. στους δικαιούχους σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης

17/06/2021 18:10

Ποσό που ξεπερνά τα 42 εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκε στους δικαιούχους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης εντός του 2020 και εν μέσω κορωνοϊού. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κατόρθωσε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ενώ το ποσό που καταβλήθηκε μέσω του Προγράμματος κατά την περσινή περίοδο ξεπερνά εκείνη του 2019 κατά έξι εκατ. ευρώ.

Τα πιο πάνω τόνισε, σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,  Κώστας Καδής, χαιρετίζοντας την 7η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  2014-2020, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά στις 15 Ιουνίου 2021, στην παρουσία εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής αυτής δίνουν την ευκαιρία στα μέλη της να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος και να εκφράσουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους», ανέφερε ο κ. Καδής.

Ο Υπουργός επικεντρώθηκε και στο γεγονός ότι εντός του 2020 έγινε προσπάθεια να ανακουφιστούν περισσότερο οι γεωργοί μας που πλήγηκαν από την πανδημία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Μετά από συνεννόηση με την ΕΕ, ετοιμάστηκε, υποβλήθηκε και εγκρίθηκε με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς το νέο Μέτρο 21, το οποίο επικεντρωνόταν ειδικά στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στον αγροτικό τομέα. Με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς προκηρύχθηκαν άμεσα οι επιμέρους δράσεις του νέου αυτού Μέτρου. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, εξετάστηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα εντός του 2020 να πραγματοποιηθούν πληρωμές ύψους 2,4 εκατ. ευρώ προς τους γεωργούς μας που πλήγηκαν από την πανδημία», σημείωσε ο κ. Καδής.

Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχει επεκταθεί χρονικά για άλλα δύο έτη και για το σκοπό αυτά έχει ενισχυθεί με πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 64,2 εκατ., καθώς και με την αντίστοιχη εθνική συμμετοχή.

«Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επιδιώξαμε, μέσω της μεταβατικής περιόδου να αναδείξουμε προτεραιότητες που θεωρούμε σημαντικές και θα μας απασχολήσουν ακόμη περισσότερο τα χρόνια που έρχονται, στο πλαίσιο του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 -2027», τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας.

Κατά τη συνεδρία, της οποίας προήδρευε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,  Ανδρέας Γρηγορίου, τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν σφαιρικά για την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ, ενώ εξέφρασαν και την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που παρουσιάζεται. Είχαν, επίσης, την ευκαιρία να υποβάλουν χρήσιμες απόψεις και παρατηρήσεις, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη.

Όπως ανέφερε ο κ. Γρηγορίου, τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν και για τον προγραμματισμό προκηρύξεων συνολικού ποσού 97 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου 2021-2022, αξιοποιώντας τους πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους και την αντίστοιχη εθνική συνεισφορά. Ενημερώθηκαν επίσης, για την πορεία ετοιμασίας του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 -2027.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης παρουσιάστηκε το όραμα του Υπουργείου ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, καθώς και το πρώτο προσχέδιο των γεωργικών παρεμβάσεων που θα περιληφθούν στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο.