You are here

Ψάχνουν νέο Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών

02/09/2021 10:23

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το διορισμό του νέου Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών, θέση η οποία αναμένεται να κενωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς πηγαινοέρχονται οι προτάσεις και τα ονόματα για το διάδοχο της θέσης.

Σύμφωνα με πηγές της StockWatch, στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα ονόματα σε ότι αφορά τον επόμενο Επίτροπο, με επικρατέστερο αυτό του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού, ενώ ως βοηθός Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών αναμένεται να επαναδιοριστεί ο Ανδρέας Ευαγγέλου. Το θέμα ενδεχομένως να τεθεί σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις στη StockWatch o νυν Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών, Τίμης Ευθυμίου, ανέφερε ότι είναι στη δικαιοδοσία του προέδρου της Δημοκρατίας να αποφασίσει το πρόσωπο που θα διοριστεί στην θέση του Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που κατέχει, δεν βρίσκεται στο τραπέζι θέμα επαναδιορισμού του. Ωστόσο, υπέδειξε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την παράδοση της ετήσιας έκθεσης του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών το περασμένο Μάρτιο είχε αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε επαναδιορισμό, τόσο του Επιτρόπου, όσο και του Βοηθού Επιτρόπου.

Ο κ. Ευθυμίου δήλωσε ότι μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές είναι πολύ πιθανόν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει κάνει και δεύτερες σκέψεις. Πρόσθεσε πως «πέραν τούτου, είναι δικαίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας να αποφασίσει ο ίδιος για το πρόσωπο που θα αναλάβει την θέση του Επιτρόπου».

«Ελαστικός» ο νόμος για διορισμό Επιτρόπου και Βοηθού

Με βάση τη νομοθεσία για το διορισμό στη θέση του Επιτρόπου και βοηθού Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών, «διορίζονται πρόσωπα υψηλού ηθικού και επαγγελματικού επιπέδου, τα οποία κατέχουν ακαδημαϊκά προσόντα ανώτατης εκπαίδευσης, διαθέτουν πείρα και γνώσεις και έχουν επιδείξει ικανότητες σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς της επιστήμης της διοίκησης, της διοίκησης επιχειρήσεων, της δημόσιας διοίκησης, των οικονομικών, της γεωπονίας, της λογιστικής, των νομικών».

Σύμφωνα με νομικούς, η νομοθεσία μπορεί να τύχει διαφόρων ερμηνειών και δεν είναι δεσμευτική ως προς τα ακαδημαϊκά προσόντα του Επιτρόπου και του Βοηθού, κάτι που παρέχει ευελιξία στην επιλογή του Επιτρόπου και του βοηθού Επιτρόπου.

Ενδεικτικό της ευελιξίας της νομοθεσίας φαίνεται ότι είναι και το γεγονός ότι ο υφιστάμενος Επίτροπος κ. Ευθυμίου, σπούδασε Οδοντιατρική και εργάστηκε ως χειρούργος οδοντίατρος. Ωστόσο ο κ. Ευθυμίου διετέλεσε υπουργός Γεωργίας για τρία χρόνια, επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Σε ότι αφορά τον επικρατέστερο - με βάση τις πληροφορίες - υποψήφιο, πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Κυπριανού, οι σπουδές και η επαγγελματική κατεύθυνση του είναι πολιτικός μηχανικός.

Η θητεία του Επιτρόπου και του Βοηθού Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα έξι χρόνια, ενώ το ανώτατο όριο περιορίζεται σε δύο θητείες ή μίας θητείας, όταν το πρόσωπο που διορίζεται είχε προηγουμένως διορισθεί ως Επίτροπος ή ως Βοηθός Επίτροπος, ανάλογα με την περίπτωση.

Οι απολαβές του Επιτρόπου και του Βοηθού Επιτρόπου, περιλαμβανομένων τυχόν επιδομάτων και οποιωνδήποτε ωφελημάτων καταβάλλονται κατά τη λήξη των συμβολαίων τους, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Της Ελένης Χαραλάμπους