You are here

ΠτΔ: Θα εκτοξευθούν οι εξαγωγές χαλουμιού

30/03/2021 11:45

Στα €250 εκατ. ανέρχονται οι εξαγωγές χαλουμιού δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι αυτό που ευελπιστούμε είναι με την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν Π.Ο.Π. να πολλαπλασιαστούν.

Το χαλούμι αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν, της Κύπρου, μετά τα φάρμακα. Την τριετία 2017 – 2019, η ποσότητα των εξαγωγών εκτινάχθηκε από τους 23.431 τόνους στους 33.672 τόνους, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 43%. Η αξία των εξαγωγών χαλουμιού το 2019 φτάνει τα €224 εκατ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που μιλούσε έξω από εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού στην Αθηένου, χαρακτήρισε ιστορική την εγγραφή του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), ιδιαίτερα για την οικονομία, την κτηνοτροφία την τυροκομία και γενικότερα για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να κατοχυρώσει ένα από τους σημαντικότερους συνεισφορείς στο ΑΕΠ της χώρας ως Π.Ο.Π.

Είπε επίσης ότι αποτελεί και ένα ισχυρό μήνυμα ότι «εάν λειτουργούμε ως κράτος έχουμε πλεονεκτήματα» και έστειλε μήνυμα προς τους τουρκοκύπριους για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρουν ανάλογες προστασίες της ΕΕ.

Κ. Καδής: Τεράστια τα οφέλη

Προηγουμένως ο  Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής χαρακτήρισε την εγγραφή του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.)  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως «τεράστια επιτυχία»,.

Είπε επίσης ότι «αν αξιοποιηθεί σωστά, η εγγραφή του χαλουμιού ως προϊόν Π.Ο.Π. μπορεί να φέρει τεράστια οφέλη στον αγροτικό και μεταποιητικό τομέα, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία και οικονομία του τόπου.

Ο κ. Καδής, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία την κατοχύρωση χθες του χαλουμιού ως Π.Ο.Π. από την ΕΕ, έκανε επίσης λόγο μια ιστορική, θετική εξέλιξη για τον τόπο και μια εξαιρετική επένδυση τόσο για τη γενιά μας, όσο και για τις επόμενες γενιές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Καδής, ανέφερε ότι η εμπορία του χαλουμιού από τα κατεχόμενα θα γίνει υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, χαρακτηρίζοντας ως αβάσιμα όσα λέγονται ότι θα έρχονται ζώα και γάλα από την Τουρκία χωρίς ελέγχους. Είπε παράλληλα ότι για περίπου έναν χρόνο δεν θα μπορεί να γίνεται εμπορία από τα κατεχόμενα, για να διασφαλιστεί ότι η περιοχή έχει εξυγιανθεί από ζωονόσους, κάτι που θα πρέπει να πιστοποιηθεί από τον διεθνή οργανισμό που θα κάνει τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή τη χρονική στιγμή στέλνει και ένα μήνυμα στους Τουρκοκύπριους, ότι μέσα από τις διαδικασίες της ΕΕ σε μια ενωμένη πατρίδα θα μπορούν να έχουν πολλαπλάσια οφέλη, παρόλο που όπως είπε, η όλη διαδικασία κατοχύρωσης είχε τροχοδρομηθεί πριν διαφανεί ότι θα έχουμε πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό.

Να σημειωθεί ότι από την ημέρα δημοσίευσης της αίτησης της Κύπρου στις Βρυξέλλες το 2015 μέχρι σήμερα έχει διπλασιαστεί η παραγωγή χαλουμιού από τους 19.500 τόνους στους 39.000. Επίσης, από την 1η Οκτωβρίου 2021 και μετά μόνο τα χαλούμια που τηρούν τις προδιαγραφές του κανονισμού θα μπορούν να φέρουν τη σφραγίδα Π.Ο.Π., ενώ κανένα άλλο προϊόν που παρασκευάζεται στην κοινότητα δεν θα μπορεί να φέρει το όνομα χαλούμι. 

Της Ηρώς Ευθυμίου