You are here

Πυρόπληκτοι μένουν χωρίς αποζημιώσεις

28/09/2021 19:04

Χωρίς καμία αποζημίωση θα μείνουν κάποιοι από τους μη επαγγελματίες γεωργούς οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου σε αρκετά χωριά της ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας.

Όπως ανάφερε ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα την κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας για την πορεία υλοποίησης των μέτρων της κυβέρνησης, για την ανακούφιση πολιτών που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές, δεν υπάρχει πρόνοια για κάλυψη κάποιων από τους μη επαγγελματίες αγρότες.

Όπως εξήγησε ο κ. Γρηγορίου οι επαγγελματίες γεωργοί που πλήγηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και δραστηριοποιούνται στις κοινότητες Αγίων Βαβατσινιάς, Ακαπνούς,  Αρακαπά, Βαβατσινιάς, Διερώνας, Επταγώνειας, Μελίνης, Οδούς, Οράς και Συκόπετρας, οι οποίοι σκοπεύουν να επαναδραστηριοποιηθούν, δικαιούνται αποζημίωση της τάξεως του 80% των ζημιών τους, ενώ εκείνοι που δεν υπολογίζουν να ξανά δραστηριοποιηθούν δικαιούνται αποζημιώσεις της τάξεως του 30%.

Ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι από το σχέδιο που καλύπτει ζημιές πέραν των χιλίων ευρώ, με άμεση βοήθεια ύψους €10-20 χιλ., έχουν ήδη καταβληθεί αποζημιώσεις  ύψους €5 εκατ. σε 90 δικαιούχους.

Σημείωσε ότι αρχικά υποβλήθηκαν αιτήσεις από 90 επαγγελματίες αγρότες και από 900 μη επαγγελματίες, ενώ επεσήμανε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου που επαναπροκηρύχθηκε το σχέδιο υποβλήθηκαν μόνο 54 αιτήσεις.

Ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι το σχέδιο καλύπτει του μη επαγγελματίες γεωργούς που θα ξανά δραστηριοποιηθούν κατά 60%, ενώ για όσους δεν θα δραστηριοποιηθούν ξανά δεν υπάρχει πρόνοια για αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν στις καλλιέργειες τους από τις πυρκαγιές.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας ανέφερε ότι οι πλείστοι γεωργοί που δεν υπολογίζουν να δραστηριοποιηθούν ξανά είναι κυρίως συνταξιούχοι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών και των κοινοταρχών των πληγείσων κοινοτήτων, ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις όπου οι ζημιές ανέρχονται πέραν του €1 εκατ.

Σημείωσε ότι αυτές θα εξετασθούν ξεχωριστά καθώς η οροφή στις αποζημιώσεις ανά δικαιούχο ανέρχεται στις €200 χιλ.

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, ο κ. Γρηγορίου είπε ότι υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Οκτωβρίου.

Όπως εξήγησε θα πραγματοποιηθούν έργα σε 26 σημεία, δέκα στην επαρχία Λεμεσού και 16 στην επαρχία Λάρνακας, σημειώνοντας ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες λειτούργησαν με γρήγορους ρυθμούς για να προστατευθούν οι πληγείσες κοινότητες πριν τον χειμώνα.

Της Ελένης Χαραλάμπους