You are here

Στα 55 τα τυροκομεία με σήμα ΠΟΠ στο χαλούμι

30/12/2022 06:15

Στα 55 έφτασαν τα τυροκομεία που έλαβαν την πιστοποίηση για παραγωγή ΠΟΠ χαλουμιού, σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, στη Βουλή.

Σε απαντητική επιστολή στο βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιαννάκη Γαβριήλ, ο κ. Καδής αναφέρει ότι όλα τα προϊόντα που φέρουν την ονομασία χαλλούμι θα πρέπει να παράγονται με βάση τις προδιαγραφές του προϊόντος, από τυροκομεία τα οποία έχουν λάβει τη σχετική πιστοποίηση από το αρμόδιο όργανο ελέγχου, δηλαδή την εταιρεία Bureau Veritas. 

Προσθέτει ότι, στο παρόν στάδιο έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί 55 τυροκομεία, τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται δημοσιευμένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας. 

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι οι οποίοι πραγματοποιούνται σε τυροκομεία δεν είναι δειγματοληπτικοί, αλλά αφορούν το 100% των τυροκόμων και γίνονται κατ’ ελάχιστο μια φορά καθ’ έτος, ενώ για τα μεγάλα τυροκομεία υλοποιούνται δύο ετήσιοι έλεγχοι. 

Σημειώνει ότι πέραν των τακτικών ελέγχων που πραγματοποιεί η εταιρεία Bureau Veritas, έλεγχοι ασκούνται και από το αρμόδιο Τμήμα Γεωργίας.  «Εντός αυτού του πλαισίου, έλεγχοι έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται σε σημεία λιανικής πώλησης του προϊόντος, ενώ έπονται και αιφνίδιοι έλεγχοι σε τυροκομικές εγκαταστάσεις», όπως προσθέτει.

Περαιτέρω αναφέρει ότι το «Πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων και τυροκόμων αναφορικά με την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ» υπογράφηκε από όλα τα οργανωμένα σύνολα όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή χαλλουμιού (παραγωγοί γάλακτος και τυροκόμοι) στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Προέδρου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία, η ελάχιστη συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα χαλουμιού για τους μήνες Σεπτεμβρίου του 2022 με Ιανουάριο του 2023 είναι 10% και για τους μήνες Φεβρουάριο μέχρι Αύγουστο του 2023, η ελάχιστη ποσοστιαία συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος θα είναι 25%.

Από το Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, η ποσοστιαία συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα χαλουμιού θα καθορίζεται με βάση τη διαθεσιμότητα, με κατώτατο όριο το 10%.

Από το Φεβρουάριο του 2024 μέχρι τον Ιούλιο του 2024, η ελάχιστη ποσοστιαία συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα χαλουμιού θα είναι 25% και στη συνέχεια θα ισχύει η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν τα εμπλεκόμενα μέρη.

Της Ελένης Χαραλάμπους