You are here

Στα £120 εκατ. τα αγροτικά χρέη

12/11/2002 14:57
Τι θα γίνει με τους φόρους πετρελαίου των αγροτών

Δεν τίθεται θέμα επιδότησης του πετρελαίου για γεωργική χρήση, καθώς η επιδότησή του απαγορεύεται από το κοινοτικό κεκτημένο, ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας. Παράλληλα, ο κ. Κληρίδης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει στους αγρότες τους φόρους κατανάλωσης που καταβάλουν για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν για γεωργικούς σκοπούς από την 1η Ιουλίου 2002 μέχρι την ημέρα που θα διατίθεται χρωματισμένο πετρέλαιο στην αγορά.

Αναφορικά με τη διευθέτηση των αγροτικών χρεών, που ανέρχονται στα £120 εκατομμύρια, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο όρισε τεχνική επιτροπή η οποία θα υποβάλει έκθεση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε το χρωματισμό παρόλο που υπάρχουν προβλήματα στον έλεγχο της σωστής χρήσης που είναι η γεωργική, αναφέροντας ενδεικτικά την κατάργηση του χρωματισμού του πετρελαίου στη Βρετανία, επειδή υπολογίσθηκε ότι το κράτος έχανε 800 εκατομμύρια λίρες από φόρους κατανάλωσης για πετρέλαιο που δεν χρησιμοποιείτο για γεωργικούς σκοπούς. Για την επιδότηση του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για μεταφορικούς σκοπούς από τους κατοίκους των απομακρυσμένων αγροτικών περιοχών, ο κ. Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν επιτρέπει την επιδότηση, όπως δεν επιτρέπει και τη χρήση αδασμολόγητου πετρελαίου για μεταφορικούς σκοπούς ατόμων.

Απαντώντας στο αίτημα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας για μηδενικό συντελεστή φόρου κατανάλωσης στα γεωργικά χρειώδη, ο κ. Κληρίδης αφού διευκρίνισε ότι ο μηδενικός συντελεστής μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για την καλλιέργεια περιορισμένων προϊόντων, τόνισε ότι θα αυξηθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ στα περισσότερα γεωργικά προϊόντα, ο οποίος σε ορισμένα προϊόντα, όπως είναι η ζωοτροφές, θα είναι 5% ενώ στα γεωργικά εργαλεία από 1η Ιανουαρίου 2003 ο ΦΠΑ θα είναι 15%.

Του Κυριάκου Κυριακίδη