You are here

Συντάξεις £150 σε αγρότες – γεωργούς

01/07/2004 16:47
Συντάξεις «πείνας» χαρακτήρισαν οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Εργασίας, τις συντάξεις ύψους £150 που λαμβάνει η πλειοψηφία των 5000 αγροτών γεωργο-κτηνοτρόφων, ενώ το ζήτημα της αύξησης βρίσκεται στα «χέρια» του Αναλογιστή, ο οποίος συνεχίζει τη μελέτη του θέματος. Για πολλούς μάλιστα αγρότες, οι εισφορές που καταβάλλουν δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά τους εισοδήματα και γι αυτό αναγκάζονται να συμπληρώνουν αιτήσεις για να δικαιούνται μειωμένες εισφορές στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στοιχεία τα οποία περιγράφουν τη δραματική οικονομική κατάσταση αγροτών και γεωργών, περιέχονται σε εισήγηση την οποία κατέθεσε γραπτώς, ο βουλευτής (ΔΗΣΥ) Αντρέας Παπαπολυβίου. Στην εισηγητική έκθεση με την οποία προτείνεται σημαντική αύξηση στις παρεχόμενες από το ΤΚΑ, συντάξεις, τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι πρώτον: Οι μειωμένες εισφορές στο ΤΚΑ έχουν ως αποτέλεσμα, οι πλείστοι αγρότες να λαμβάνουν το κατώτατο ποσό σύνταξης μηνιαίως (£150) για συνταξιούχο χωρίς εξαρτώμενο και £200 με ένα εξαρτώμενο, £224 με δύο εξαρτώμενα, £250 με τρία εξαρτώμενα.

Δεύτερον, οι 5000 «αυτοτελώς εργαζόμενοι γεωργο-κτηνοτρόφοι»: ετήσιο εισόδημα £4335 ή £370, μηνιαίου ποσού ασφαλιστέων αποδοχών, σε σύγκριση με τους μισθωτούς που δηλώνουν ετήσιες αποδοχές πέραν των £8500. Τρίτον, τα εισοδήματα των αγροτών καλύπτουν το 51,5% έναντι των εισοδημάτων των μισθωτών. Το κατώτατο εβδομαδιαίο ποσό ασφαλιστέων αποδοχών (τεκμαρτό) είναι στις £102 και το τριμηνιαίο ποσό εισφοράς ανέρχεται αναλογικά στις £154.

Στην εισήγηση του ο κ. Παπαπολυβίου, αναφέρεται ότι πρόκειται για επαγγέλματα που αποδίδουν τα χαμηλότερα σταθερά εισοδήματα και εξαρτώνται άμεσα με τις εκάστοτε επικρατούσες καιρικές συνθήκες, ενώ όπως υποστηρίζει γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους μεσάζοντες – εμπόρους.

Η Έκθεση του Αναλογιστή που θα εξετάσει γενικότερα και διεξοδικά το σύστημα των συντάξεων και εισφορών, θα προτείνει μεταξύ άλλων και βελτίωση και αναβάθμιση του όλου συστήματος εισφορών και συντάξεων στο ΤΚΑ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη