You are here

Τεράστιο ενδιαφέρον για επιδότηση από νέους αγρότες

19/12/2022 16:07

Τεράστιο το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε για επιδότηση νέων γεωργών, με τις αιτήσεις να αγγίζουν το ποσό των €10 εκατομμυρίων, ανακοίνωσε ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ Ανδρέας Κυπριανού, τονίζοντας παράλληλα πως οι νέοι που θα επιλέξουν να επενδύσουν με την στήριξη κράτους και ΕΕ, στην γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση και στα παραδοσιακά προϊόντα «θα έχουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα», καθώς το μέλλον αυτών των τομέων "είναι λαμπρό".

Μιλώντας τη Δευτέρα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στα γραφεία του ΚΟΑΠ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι 291 νέοι γεωργοί έχουν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στα προγράμματα των νέων γεωργών, αιτούμενοι ποσό ύψους €10 εκατομμυρίων, με το διαθέσιμο κονδύλι να ανέρχεται στα €5 εκ.

«Γίνονται προσπάθειες και είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος όσοι πληρούν τα κριτήρια και εγκριθούν θα τύχουν της επιδότησης ως νέοι γεωργοί», υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού.

«Παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν αυτή την περίοδο, το μέλλον της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της μεταποίησης, των παραδοσιακών προϊόντων είναι λαμπρό», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «οι νέοι που θα επιλέξουν να επενδύσουν με την στήριξη κράτους και ΕΕ, στους τομείς αυτούς θα έχουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα», επισήμανε.

Ο κ. Κυπριανού τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συνέχεια στον πρωτογενή τομέα, προσθέτοντας ότι «η συνέχεια διασφαλίζεται στο να κεντρίσεις το ενδιαφέρον των νέων μας να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα».

Επιπλέον, ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ είπε ότι «ο τομέας της οικοτεχνίας, δηλαδή της δυνατότητας παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, όχι σε βιομηχανίας ή σε βιοτεχνίας αλλά στην οικία του κατοίκου της υπαίθρου, θα προσδώσει πρωτοφανείς διαστάσεις στη δυνατότητα αύξησης του οικογενειακού εισοδήματος του αγρότη και του κατοίκου της υπαίθρου, βοηθώντας στην πάταξη της αστυφιλίας και δίδοντας προοπτικές αναβάθμισης των παραδοσιακών προϊόντων».

Ανέφερε ότι σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στην Βουλή για ψήφιση και πρόσθεσε πως ο ΚΟΑΠ έχει τη δυνατότητα όταν ψηφιστεί η νομοθεσία να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών είπε πως για το 2022 ο ΚΟΑΠ κατέβαλε στον Κύπριο αγρότη (γεωργό, κτηνοτρόφο και μεταποιητή) ποσό ύψους €87,5 εκατομμυρίων (€67,87 εκ. από ευρωπαϊκά κονδύλια και €19,6 εκ. από κρατικά κονδύλια), τονίζοντας ότι από την ίδρυση του οργανισμού το 2004 έχουν καταβληθεί στον πρωτογενή τομέα €2.007.391.644 (ευρωπαϊκά κονδύλια €1,22 δις και εθνική συνεισφορά €784,69 εκ.).

Ανέφερε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο 2023 – 2027, εκτός από επιπρόσθετες κρατικές ενισχύσεις, ο ΚΟΑΠ αναμένεται να καταβάλει στον Κύπριο αγρότη περίπου €457 εκ.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία και μεταποίηση) «περνά μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο», τονίζοντας ότι «ιδιαίτερα κατά το 2022 ήταν πρωτοφανείς οι δυσκολίες» για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους λόγω κυρίως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανέφερε ότι οι τιμές μεταξύ άλλων των ζωοτροφών, των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων αλλά και το κόστος της ενέργειας «έχουν ανεβεί κατακόρυφα» με συνέπεια «να αυξηθεί ιδιαίτερα και το κόστος της παραγωγής».

«Έχει ξεκινήσει ένας μαραθώνιος τόσο από την ΕΕ όσο και από την κυπριακή Κυβέρνηση για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «πέραν των ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων, η κυπριακή Κυβέρνηση έχει πάρει πολλές αποφάσεις για στήριξη του πρωτογενούς τομέα».

Ανέφερε ότι αυτές οι αποφάσεις υλοποιούνται μέσα από επιχορηγήσεις του ΚΟΑΠ ο οποίος μεταξύ άλλων δημιουργεί τα κατάλληλα μηχανογραφικά προγράμματα, προβαίνει σε ελέγχους και καταβάλει τις πληρωμές.  

Αναφέρθηκε επίσης «σε μεγάλα βήματα» στα οποία προχωρεί ο οργανισμός μέσω της ψηφιοποίησης του και της ανάπτυξης προγραμμάτων που «να μπορούν να είναι συμβατά με τα στοιχεία που μας δίδει δορυφορικά η ΕΕ».

Είπε ακόμη ότι «ο ΚΟΑΠ δεν λειτουργεί πλέον τιμωριτικά» έναντι του Κύπριου αγρότη αλλά στα πλαίσια μιας αλληλοενημέρωσης και συνεργασίας για καταβολή των πληρωμών, ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΚΟΑΠ με το Υφυπουργείο Καινοτομίας αλλά και με το Υφυπουργείο Τουρισμού με το οποίο καθορίζουμε διάφορες ανάγκες, όπως είπε, οι οποίες έχουν να κάνουν με την παρουσίαση των παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων μέσα και από προγράμματα της ΕΕ «για να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα τώρα που έχει αναληφθεί μια τεράστια προσπάθεια πιστοποίησης των κυπριακών αγροτικών προϊόντων».

Αναφέρθηκε επίσης σε οδηγίες που έδωσε ούτως ώστε οι λειτουργοί του ΚΟΑΠ να «βρίσκονται εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις», που είναι η ΕΕ.  

Αναφορικά με την καταβολή της αποζημίωσης στους πληγέντες γεωργούς από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχουν ληφθεί 211 αιτήσεις, «έχουν πάρει προέγκριση οι 193 και έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές».

Σε σχέση με την καταβολή των Άμεσων Ενισχύσεων της Ενιαίας Αίτησης του 2022, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί παρά το γεγονός ότι ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής των εν λόγω ενισχύσεων είναι η 30η Ιουνίου 2023.

«Μπορούμε να παινέψουμε το προσωπικό του ΚΟΑΠ ότι συνεπεία της διαχρονικής του προσπάθειας, έχει καταστήσει τον Οργανισμό ένα εκ των πολύ λίγων και ειδικότερα αυτή τη χρονιά κατάφερε να παραχωρήσει τις εν λόγω ενισχύσεις μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.

Είπε ότι έχουν παραχωρηθεί περίπου €47 εκ. σε 31.000 γεωργούς και κτηνοτρόφους και επιπλέον 6 εκ.  ευρώ καταβλήθηκαν σε περίπου 27.000 δικαιούχους, μέσω του Μέτρου 13 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, που αφορά τη Στήριξη περιοχών με φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα.

Αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή από τον ΚΟΑΠ του Συστήματος Σύστημα Ελέγχων μέσω Παρακολούθησης Γεωργικών Εκτάσεων (Monitoring) για το Καθεστώς Ενιαίας Στρεμματικής Ενίσχυσης, εξηγώντας πως μέσω του εν λόγω συστήματος επιτεύχθηκε η δορυφορική παρακολούθηση όλων των αιτούμενων τεμαχίων, σχεδόν επί 15νθημέρου, ως προς την επιλεξιμότητά τους.

«Το πιο σημαντικό, όλη αυτή η πληροφόρηση διοχετεύτηκε στους Κύπριους αγρότες, έγκαιρα, ώστε να την αξιοποιήσουν κατάλληλα και να αναπροσαρμόσουν την αίτησή τους, μέχρι και λίγες ημέρες πριν την τελική επεξεργασία των αιτήσεων από τον Οργανισμό», σημείωσε.

Επιπλέον, ο Επίτροπος είπε ότι το 2022, ο Οργανισμός επεξεργάστηκε και κατέβαλε επιδοτήσεις σε περίπου 7.000 δικαιούχους των Αγροπεριβαλλοντικών Καθεστώτων του Μέτρου 10 για τις αιτήσεις του έτους 2021, ύψους 7 εκ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά το Μέτρο 11 της Βιολογικής Γεωργίας έχουν καταβληθεί σε περίπου 1.155 δικαιούχους επιδοτήσεις 3,6 εκ. ευρώ για τις αιτήσεις του 2021.

«Η καταβολή των επιδοτήσεων που αφορούν τις αιτήσεις των πιο πάνω Μέτρων του έτους 2022, αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του νέου έτους», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την «Καλή Διαβίωση των Ζώων», ο κ. Κυπριανού είπε ότι το 2022 καταβλήθηκαν ενισχύσεις 2 εκ. ευρώ σε περίπου 300 δικαιούχους για τις αιτήσεις του 2021, ενώ σημείωσε πως η καταβολή των ενισχύσεων για το 2022 «αναμένεται να ξεκινήσει εντός Φεβρουαρίου».

Είπε ακόμη ότι λόγω των νέων δεδομένων που επιφέρει η κατοχύρωση του ονόματος του χαλουμιού, ο τομέας της Αιγοπροβατοτροφίας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και «έχουν ήδη παραχωρηθεί, εντός του 2022 κρατικές ενισχύσεις στο τομέα ύψους €5 εκ. σε περίπου 2.000 αιγοπροβατοτρόφους».

Επιπρόσθετα,  ανέφερε ότι η επεξεργασία των σχετικών αιτήσεων που αφορούν την Προαιρετική Συνδεδεμένη Στήριξη Αιγοπροβάτων του έτους 2022 έχει ολοκληρωθεί από τον Οργανισμό και εντός της εβδομάδας θα αποσταλούν τα τραπεζικά εμβάσματα στους δικαιούχους, συνολικού ποσού 3,5 εκ. ευρώ σε περίπου 900 αιγοπροβατοτρόφους, δικαιούχους.

Είπε ακόμη μεταξύ άλλων ότι λόγω της πανδημίας COVID-19 και της ρωσικής εισβολής που έχουν αυξήσει σημαντικά τα έξοδα κάθε γεωργικής δραστηριότητας, έχει καταβληθεί το 2022 έκτακτη κρατική ενίσχυση για στήριξη του τομέα της Κτηνοτροφίας, Χοιροτροφία: 2,5 εκ. ευρώ, της πτηνοτροφίας 900.000 ευρώ, της αγελαδοτροφίας 1,5 εκ. ευρώ και της Κονικλοτροφίας 22.000 ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στην έκτακτη ενίσχυση για στήριξη των γεωργών που έχουν επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το οποίο τελεί υπό την τελική έγκριση από την ΕΕ και ανέρχεται για την Σιτηροκαλλιέργεια στα €2,4 εκ. ευρώ και για την Αιγοπροβατοτροφία στα €2,8 εκ. ευρώ.

Επίσης, ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ είπε μεταξύ άλλων ότι στο επόμενο διάστημα μέχρι και τέλος Ιανουαρίου προγραμματίζεται η καταβολή στους πατατοπαραγωγοί 3,5 εκ. ευρώ, στους καλλιεργητές φυλλοβόλων 1 εκ. ευρώ, στους καλλιεργητές επιλέξιμων καλλιεργειών λαχανικών 1,9 εκ. ευρώ και στην πτηνοτροφία – Αυγοπαραγωγή 400.000 ευρώ.

Τέλος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα Επενδυτικά Μέτρα της Αγροτικής Ανάπτυξης, στην 3η προκήρυξη του Καθεστώτος 4.1 και στο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης Αμπελοοινικού Τομέα.