You are here

Υπό μελέτη μέτρα στήριξης των αγροτών

10/04/2020 22:27

Πόρους από τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά προγράμματα θα αξιοποιήσει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για διαμόρφωση μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στους αγρότες, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.
 
Όπως είπε, με επιστολή προς το Υπουργείο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, θέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να τύχουν περαιτέρω στήριξης οι αγρότες. Τα μέτρα, ανέφερε, θα προέρχονται από ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων και δίνεται η ευελιξία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πόροι του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, να διοχετευτούν σε μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού.
 
Ο κ. Καδής είπε ότι η πρόθεση του Υπουργείο είναι να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σε συνάντηση με τους συνεργάτες του ο Υπουργός Γεωργίας έδωσε οδηγίες να ετοιμαστούν προτάσεις που θα αξιοποιούν πόρους υφιστάμενων προγραμμάτων για τη διαμόρφωση μέτρων στήριξης του αγροτικού κόσμου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πρόταση για τα μέτρα αυτά αναμένεται να είναι έτοιμα αμέσως μετά το Πάσχα.
 
Ο Υπουργός είπε ότι ενημέρωσε το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας για τα μέτρα για ανακούφιση των γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων.
 
Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή, ότι προχωρεί με την καταβολή των αποζημιώσεων στους γεωργούς για τις ζημιές της περασμένης περιόδου που ανέρχονται στα 11,2 εκατ. ευρώ. Η καταβολή των αποζημιώσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων, αναμένεται μέχρι τις 14 Απριλίου.
 
Παράλληλα ο Υπουργός παρουσίασε το νομοσχέδιο για ρύθμιση των εναλλακτικών τρόπων σφαγής που έχουν σχέση με λατρευτικές διαδικασίες (κοσέρ, χαλάλ) ως έκτακτο μέτρο, που θα επιτρέψει τις εξαγωγές κρεάτων στο Ισραήλ. Ο κ. Καδής εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο τυγχάνει στήριξης από την πλειοψηφία των κομμάτων, εκτός από το Κίνημα Οικολόγων. Είπε επίσης ότι κάποια κόμματα ζήτησαν όπως αυτό το μέτρο, γίνει μόνιμο, ωστόσο διευκρίνισε ότι η θέση του Υπουργείου είναι ότι το μέτρο αυτό πρέπει να είναι προσωρινό μέχρι το τέλος του χρόνου.
 
Ο Υπουργός είπε επίσης ότι ενημέρωσε την Επιτροπή για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τομέας της γεωργοκτηνοτροφίας, όσον αφορά το ξένο εργατικό δυναμικό. Λόγω την κατάστασης που επικρατεί είπε, δεν υπάρχει η δυνατότητα να έλθουν ξένοι εργάτες. Έτσι σε συνεργασία με τους Υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών, το Υπουργείο Γεωργίας θα κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση αφορά την παράταση παραμονής στην Κύπρο των εργατών που ήρθαν για οκτώ μήνες για ακόμα 3-4 μήνες και η δεύτερη την αξιοποίηση αιτητών πολιτικού ασύλου. Σύντομα, όπως είπε, αναμένεται να ανακοινωθούν ρυθμίσεις σε αυτό τον τομέα.