You are here

ΧΑΚ: Νοικοκυρεμένος Προϋπολογισμός 2004

13/10/2003 12:43
Ερωτηματικά για εκτάκτους

Θα αυξηθούν τα έσοδα με το στρατηγικό σχέδιο


Προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης των οικονομικών δεδομένων του ΧΑΚ, κινείται ο προϋπολογισμός του 2004. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΧΑΚ, Άκης Κλεάνθους, χαρακτηρίζοντας τον ως νοικοκυρεμένο, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κατά την οποία συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του 2004, ο οποίος έχει εγκριθεί ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ερωτηθείς για το έλλειμμα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός της τάξης των £500 περίπου χιλιάδων, με προβλεπόμενες συνολικές δαπάνες ύψους £3,644,000, ο κύριος Κλεάνθους σημείωσε ότι αυτό δεν αφορά την εκροή χρημάτων από το Χρηματιστήριο. «Οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν για το 2004 ενόψει και της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού», σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΧΑΚ, είναι πως δεν λαμβάνονται υπόψη στον προϋπολογισμό οποιεσδήποτε εισροές νέων εσόδων από προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό γίνεται, όπως εξήγησε, γιατί δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το Συμβούλιο η υλοποίηση του Στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά ο χρόνος εφαρμογής τους μετά την έγκριση από τη βουλή του νέου θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει στο ΧΑΚ τη δημιουργία νέων αγορών αλλά και άλλων υπηρεσιών.

Στο σημείο αυτό ο κύριος Κλεάνθους εξέφρασε τη θέση ότι με την υλοποίηση των νέων αναπτυξιακών προγραμμάτων θα αυξηθούν σημαντικά και τα έσοδα χρηματιστηρίου, γεγονός που θα διευκολύνει τόσο την υπερκάλυψη του ελλείμματος όσο και πολύ περισσότερο «να προσδώσει νέα έσοδα στο ΧΑΚ τα οποία θα του επιτρέψουν να επενδύσει σε τομείς που θα δώσουν περισσότερη ώθηση στο Χρηματιστήριο». Στόχος του συμβουλίου, πρόσθεσε ο κύριος Κλεάνθους, είναι η προσφορά από το Χρηματιστήριο νέων ευκαιριών για επενδύσεις των κεφαλαίων εκείνων τα οποία έχουν ήδη τοποθετήσει στο ΧΑΚ 240 χιλ. Κύπριοι ιδιώτες επενδυτές. «Αυτές οι 240 χιλ. κύπριοι επενδυτές προσβλέπουν στο ΧΑΚ για να αποκτήσουν τουλάχιστον οι μετοχές που είναι στην κατοχή τους την πραγματική τους αξία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η στρατηγική με τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα δίνει μεγαλύτερη σημασία στη μείωση των επενδυτικών κινδύνων με την πρόσθεση νέων προϊόντων και άλλων οικονομικών εργαλείων όπως είναι τα κυβερνητικά και άλλα χρεόγραφα που θα εισαχθούν στο ΧΑΚ.

Προϋπολογισμός 2004

Δαπάνες ύψους £3,600,000 και έσοδα ύψους £3,100,000 προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΧΑΚ για το 2004. Προνοούνται διαχειριστικά έξοδα (τακτικές δαπάνες ύψους £2,854,000), κατανεμημένα σε έξοδα αντιμισθίας των μελών του Συμβουλίου (£10,320) και αποδοχές προσωπικού (£1,305,000) καθώς και άλλες τακτικές δαπάνες (£1,739,000). Επίσης περιλαμβάνει πρόνοια ύψους £510,000 για αναπτυξιακές δαπάνες και πρόνοια ύψους £80,000 για μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό. Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό του 2004 δεν περιλαμβάνεται πρόνοια για συνέχιση της απασχόλησης του έκτακτου προσωπικού.

Του Κυριάκου Κυριακίδη