You are here

Τι είπε ο Τάκης για ΧΑΚ, Διοικητή ΚΤ, πετρέλαιο (2)

10/04/2002 15:44
Οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έχουν αρνητικές επιδράσεις τόσο σε διεθνές όσο και στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον της περιοχής, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, συστήνοντας ωστόσο, ταυτόχρονα, ψυχραιμία, διαβεβαιώνοντας με έμφαση ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για αντιμετώπιση της κατάστασης σε περίπτωση επιδείνωσης της.

«Δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός από τις πρόσφατες αυξήσεις στη τιμή του πετρελαίου» τόνισε ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τα γεγονότα και θα αντιδράσει, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, με συγκεκριμένα στρατηγικά σχέδια δράσης. Όπως, είπε, η προσφάτως σημειωθείσα αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου «μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, εξέλιξη που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και την κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα αν η κατάσταση στο Ισραήλ και τη Παλαιστίνη, δεν ομαλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο υπουργός Οικονομικών που λίγο πριν από την διάσκεψη τύπου βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο, ρωτήθηκε αν με τον Πρόεδρο Κληρίδη συζήτησαν το θέμα του διορισμού νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας – η θητεία του Αυξέντη Αυξεντίου λήγει στο τέλος του μήνα - αλλά ο Τάκης Κληρίδης απέφυγε επιμελώς να το διαψεύσει ή να το επιβεβαιώσει. «Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητάμε θέματα τα οποία είτε αυτός θέλει, είτε εγώ, χωρίς κατ’ανάγκη να πρέπει να δημοσιοποιούνται», είπε ο υπουργός Οικονομικών», προσθέτοντας ότι το επίμαχο θέμα είτε το συζήτησε, είτε θα το συζητήσει, «είτε θα οριστεί νέα συνάντηση για να συνεχιστεί η συζήτηση».

Για την πορεία και την απόδοση του Χρηματιστηρίου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν συμβαδίζει με την εικόνα και απόδοση της οικονομίας. Ούτε πριν το 1999, ούτε κατά τη διάρκεια της «έκρηξης» του ΓΔ στις 749 μονάδες, αλλά ούτε και μετά, συμβάδιζε ή συμβαδίζει με την εικόνα της κυπριακής οικονομίας. Επανέλαβε ακόμη, ότι αυτό που επηρεάστηκε από την άνοδο και κάθοδο των τιμών του ΧΑΚ, δεν είναι η οικονομία, αλλά η κοινωνική συνοχή.

Τάχθηκε υπέρ της απεξάρτησης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από τη παροχή δανείων στην κυβέρνηση και επένδυσης μέρους των αποθεματικών του σε ιδιωτικές επενδύσεις, όπως είναι και η εισήγηση «του πλέον αρμοδίου» Αναλογιστή.

Απέφυγε να τοποθετηθεί υπέρ της αύξησης της τιμής των καυσίμων είτε στα 4 είτε στα 3 σεντ, τονίζοντας ότι ο καταναλωτής πρέπει να επωμίζεται και να ωφελείται την πραγματική τιμή κόστους, αλλά επεσήμανε ότι η μοναδική διέξοδος από την υφιστάμενη κατάσταση θα ήταν να γίνει το συντομότερο δυνατό, η ελευθεροποίηση των καυσίμων. Υποστήριξε κατά απόλυτο τρόπο, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από το ολιγοπώλιο των τριών εταιριών πετρελαίου που δρουν στην Κύπρο, όταν ελευθεροποιηθεί η εμπορία και διάθεση των τιμών των καυσίμων, αλλά όπως τόνισε εμφαντικά, θα «υπάρξει υγιής ανταγωνισμός».

Είπε ακόμη, ότι το προενταξιακό οικονομικό πρόγραμμα αναθεωρείται για πρώτη φορά φέτος και θα επαναυποβληθεί στην ΕΕ μέσα στον Αύγουστο του 2002 και θα αναθεωρείται ετήσια. Βασικοί στόχοι του προγράμματος παραμένουν η σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η εξάλειψή του μέχρι το 2004, ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας με την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Η κυπριακή οικονομία, κατέληξε, είναι έτοιμη και ικανή να αντεπεξέλθει με επιτυχία την πρόκληση της ένταξης στην ΕΕ και η οικονομία βαδίζει στον ορθό δρόμο με
συγκεκριμένο πρόγραμμα και στρατηγική.

Του Κυριάκου Κυριακίδη