You are here

Κόστος για εταιρίες από μετακίνηση στο Βασιλικό

08/09/2015 15:23
Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου του 2017 θα απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και υγραερίου των ιδιωτικών εταιρειών από την Λάρνακα.

Ήδη ολοκληρώθηκε η μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων πετρελαίου από το χώρο όπου αποθηκεύονταν τα πετρέλαια στη Λάρνακα, στο παλαιό διυλιστήριο στο Βασιλικό.

Αρχές του 2016 προγραμματίζεται η αποξήλωση των εγκαταστάσεων πετρελαίου από το παλαιό διυλιστήριο.

Παράλληλα δόθηκε παράταση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στις ιδιωτικές εταιρείες πετρελαίου και υγραερίου για να αναφέρουν τους σχεδιασμούς τους, παρόλο που προειδοποιούν πως έχει προκληθεί επιπρόσθετο κόστος από τη μετακίνηση τους από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και την εγκατάσταση τους στο Βασιλικό.

Άφησαν να νοηθεί πως το επιπλέον κόστος θα μετακυλησθεί στις τιμές των καυσίμων.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου, ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε πως τα κρατικά αποθέματα απομακρύνθηκαν, επιτυγχάνοντας μάλιστα μείωση των εξόδων.

Είπε, επίσης πως για επτά χρόνια η φορολογία στο υγραέριο θα θα παραμείνει στο χαμηλότερο επίπεδο που επιτρέπει η ΕΕ για τουλάχιστον επτά χρόνια, σημειώνοντας πως οι τιμές που έχει προσφέρει η κυβέρνηση στις εταιρείες για ενοικίαση της γης είναι αρκετά ευνοϊκές και ότι η γη που κατέχουν σήμερα οι εταιρείες στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας θα αναβαθμιστεί με τη μετακίνηση τους.

Η μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων του ΚΟΔΑΠ στο Βασιλικό έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα η ΚΕΤΑΠ έχει ήδη κατακυρώσει προσφορά για την ετοιμασία μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και με τις απαραίτητες εγκρίσεις από την κυβέρνηση και το δήμο, να προχωρήσει στην αποκατάσταση του χώρου.

Ο κ. Λακκοτρύπης, επανέλαβε πως στις 5 Αυγούστου έγινε προσφορά στις εταιρείες, υγραερίου και πετρελαιοειδών, για τη γη, ωστόσο οι εταιρείες ζήτησαν και πήραν παράταση 60 ημερών, δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα του διατάγματος για την ολοκλήρωση της μετακίνησης των εγκαταστάσεων τους είναι η 30η Ιανουαρίου 2017.

Εκπρόσωπος της πολεοδομίας, σημείωσε πως ασχολείται με την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης της μετακίνησης των εγκαταστάσεων και ότι η διαδικασία σχεδιασμού της περιοχής για ανάπτυξη έχει ξεκινήσει.

Είπε πως στις 12 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στο πολεοδομικό συμβούλιο η προκαταρκτική έκθεση εκπόνησης του σχεδίου, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αρχές του 2017.

Ο δήμαρχος Λάρνακας, Αντρέας Λουρουτζιάτης σημείωσε πως ο δήμος άρχισε το σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιοχής.

Η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίηση τους για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα ενώ το ΑΚΕΛ υποστηρίζει πως θα υπάρξει καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα.

Κάλεσαν τις εταιρείες να μην αυξήσουν τις τιμές των καυσίμων από την μετακίνηση των εγκαταστάσεων.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου