You are here

Διόρθωση: Υγιής η κατάσταση των Τραπεζών απαντά ο Εμπορικός Σύνδεσμος

22/01/2003 11:57
Που ταυτόχρονα δηλώνει άγνοια για την εισήγηση της Κεντρικής για μη καταβολή μερίσματος

Ενήμερες για την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να εισηγηθεί την μη καταβολή μερίσματος και κατά το β’ εξάμηνο του 2002 είναι οι ηγεσίες των εμπορικών τραπεζών.

Μάλιστα όπως πληροφορείται η Stockwatch η σχετική βολιδοσκόπηση έγινε προ δύο περίπου μηνών σε «επίπεδο Κορυφής» απευθείας από τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου προς τους Διοικητές και Προέδρους των εμπορικών τραπεζών, με τους οποίους βρίσκεται σε διαρκή διάλογο, για την εξυγίανση της κεφαλαιουχικής τους βάσης στα προσεχή δύο με τρία χρόνια, και την επίλυση των προβλημάτων - απότοκο της κρίσης του ΧΑΚ την περίοδο 1999 –2000 - που αφορούν: α) την κεφαλαιουχική τους βάση, β) τον δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας, γ) τις επισφάλειες των υφιστάμενων δανείων, δ) τα πιστωτικά τους ανοίγματα κ.ο.κ.

Πάντως, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου ΕΤ, Γιώργος Χατζηαναστασίου κληθείς από τη Stockwatch, να σχολιάσει την εισήγηση της ΚΤ για μη καταβολή μερίσματος δήλωσε άγνοια. «Δεν είμαι ενήμερος αλλά δεν νομίζω», τόνισε με νόημα, «ότι η Κεντρική Τράπεζα, να έχει υπαγορεύσει την εμπορική πολιτική των (εμπορικών) τραπεζών, παρόλο που βεβαίως έχει το δικαίωμα να θέσει αυστηρότερους (στους ήδη αυστηρούς) όρους και Κανονισμούς, τόσο για αυξημένα αποθέματα για τα επισφαλή δάνεια, όσο και στο Δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας».

Την όποια συμβουλή του Διοικητή της ΚΤ, πρόσθεσε, ως Σύνδεσμος «τη χαιρετίζουμε και οπωσδήποτε δεν είναι πρόθεση μας και ούτε και επιθυμία μας να μην την εφαρμόζουμε».

Ο κ. Χατζηαναστασίου χαρακτήρισε μάλιστα, την οικονομική κατάσταση και τα μεγέθη των τραπεζών υγιή, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες δεν είχαν πρόβλημα. Τα προβλήματα προκύπτουν, τόνισε ο ΓΔ του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, «από τη διεθνή οικονομική ύφεση, τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τη μείωση του τουριστικού ρεύματος και τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας».

Αναφορικά με το θέμα των επισφαλών δανείων, ανέφερε ότι αποτελεί μια έκτακτη περίπτωση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η επικερδότητα των τραπεζών δεν επηρεάζεται από έκτακτες περιπτώσεις».

Αναφερόμενος στην αιτιολόγηση της ΚΤ για την μη καταβολή μερίσματος το β’ εξάμηνο του 2002, ώστε δηλαδή, «να δοθεί η δυνατότητα στις Εμπορικές να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στην ανάγκη για κεφαλαιουχική βάση και επάρκεια, ρύθμιση που σε τελευταία ανάλυση αποβαίνει προς το συμφέρον των ιδίων των τραπεζών και των μετόχων τους, για την επέκταση των εργασιών τους στο εξωτερικό», ο κ. Χατζηαναστασίου τόνισε πως, ενώ η ΚΤ ζητά ο δείκτης να είναι στο 10% - αν και διεθνώς είναι αποδεκτό το 8% - οι Τράπεζες κυμαίνονται γύρω στο 12% - 14%. «Άρα διαθέτουν κεφάλαια για τις στρατηγικής σημασίας επεκτάσεις τους στο εξωτερικό», σημείωσε ο ΓΔ του ΣΕΤ.

Παράλληλα, όσον αφορά τα επισφαλή δάνεια, ο Χατζηαναστασίου ανέφερε ότι οι τράπεζες έχουν κάνει τις αναγκαίες προβλέψεις, εξασφαλίζοντας μάλιστα, όπως είπε, «ισχυρές εγγυήσεις», προσθέτοντας ότι ενώ ο δείκτης επισφαλών δανείων ορίζει ως όριο το 6%, αυτά καλύπτονται κατά 71% από τα αποθέματα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη