You are here

«Κεραυνοί» Τσιέλεπου για τα σκάνδαλα στο ΧΑΚ

02/04/2003 09:29
Ανεπαρκή και κατώτερα των περιστάσεων απεδείχθησαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, την περίοδο του 1999 – 2000, τόσο τα μέλη των θεσμικών οργάνων των αρχών του Χρηματιστηρίου που διορίστηκαν από την Πολιτεία όσο και των εποπτικών αρχών, δηλώνει στη Stockwatch, ο Χριστόδουλος Τσιέλεπος, πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Ταυτόχρονα, ο Χριστόδουλος Τσιέλεπος καταγγέλλει χωρίς περιστροφές τον ρόλο που διαδραμάτισαν ελεγκτές και δικηγόροι που μετείχαν στις διάφορες θεσμικές επιτροπές, στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα του τόπου, με τις συνεπακόλουθες τεράστιες οικονομικό-κοινωνικές προεκτάσεις που ζούμε σήμερα.

«Για παράδειγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά στη «SW», «ένα μέλος της επιτροπής που είναι δικηγόρος και ασκεί το επάγγελμα του, μπορεί άραγε να έχει ένα πελάτη για υπόθεση την οποία εκδικάζει η ίδια Επιτροπή; Στο χρηματιστήριο τι έγινε: Ο καθένας έπαιρνε τους πελάτες του, είτε ήταν λογιστές είτε ήταν δικηγόροι και αποφάσιζαν αν θα μπουν οι εταιρείες. Οι πλείστες εταιρείες μπήκαν μέσα παράνομα. Αλλά όταν εγώ πάω μέσα σ’ ένα θεσμικό όργανο και κρατώ δέκα εταιρείες και κρατάς κι εσύ 5-10 και όταν είμαι δικηγόρος κι εγώ κι εσύ ή εσύ είσαι ο λογιστής τους κι είσαι μέλος του θεσμικού οργάνου, τι θα κάνεις. Για να αποφασίσεις να προωθήσεις μια εταιρία έκρινες ότι πληροί τις προϋποθέσεις. Εκεί που θα σου διαπιστώσει ο άλλος ότι έχει ελλείψεις ή παρατυπίες τι θα κάνεις: «σπρώξε τις δικές μου, να σπρώξω κι εγώ τις δικές σου». Είναι ψέματα, λέω ψέματα ή πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Εξαιρέθηκε μήπως κανένας;» τόνισε.

«Εάν αυτές οι επιτροπές δεν έχουν διάθεση να εφαρμόσουν τους κανονισμούς και τις υποχρεώσεις τους, τότε η Πολιτεία παίζει ρόλο «δεύτερο», επισημαίνει εμφαντικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «SW» ο πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού. Είναι η πρώτη φορά, που ένα τυπικά και ουσιαστικά εξωθεσμικό του Χρηματιστηρίου, όργανο, προχωρεί σε μια πραγματικά αυστηρότατη και καυστική κριτική, παρόμοια της οποίας, οι δημοσιογράφοι ζήσαμε παρακολουθώντας τις αμέτρητες ωρών συνεδριάσεις των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών στην πρώτη φάση των ερευνών για τα γεγονότα που οδήγησαν στη «φούσκα» του 1999: κρίσεις οι οποίες στη συνέχεια «παρεκάμφησαν» εντέχνως με το γνωστό πόρισμα που για πολιτικές σκοπιμότητες ρίχνει το βάρος μόνο στις πολιτικές ευθύνες των τότε κυβερνώντων.

Παράλληλα, ο Χριστόδουλος Τσιέλεπος που ως πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού απέδειξε ότι δεν «μασά τα λόγια του», τολμά να επικρίνει την Πολιτεία και ειδικότερα την βουλή, για τη στάση που τήρησε και κυρίως για όσα παρέλειψε να κάνει κατά την επίμαχη εκείνη περίοδο.

«Δεν με ενδιαφέρει το πόρισμα, και το πόρισμα να υπήρχε εμείς κάνουμε νεκροψία. Είχαμε τον ασθενή, τον είδαμε και θεραπεία δεν του δώσαμε και υπήρχε θεραπεία. Αν επενέβαινε η Βουλή από τότε, θα σταματούσαν όλα αυτά ή θα περιορίζαμε το κακό» σημείωσε ο κ. Τσιέλεπος για να προσθέσει στο εύλογο ερώτημα αν όλοι κυβέρνηση και Βουλή ήταν συνεργοί, «όλοι ήμασταν συνεργοί...».

Τι προκάλεσε όμως την οργή και τους «κεραυνούς» που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, διαβάστε στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αργότερα σήμερα το μεσημέρι στη «SW».

Του Κυριάκου Κυριακίδη