You are here

Προς ανανέωση φόρμουλας μετοχοδανείων BOC-CPB

20/01/2005 12:50

· Αναμένεται συμφωνία με ΕΤΥΚ εντός των επομένων εβδομάδων


Προς ανανέωση για ένα ακόμα χρόνο οδεύει η περσινή συμφωνία της ΕΤΥΚ με τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, η οποία ρύθμιζε την εξυπηρέτηση των δανείων των υπαλλήλων των δύο τραπεζών που παραχωρήθηκαν για σκοπούς αγοράς μετοχών την περίοδο της φούσκας του ΧΑΚ. Στην εκτίμηση αυτή οδηγούν συγκλίνουσες πληροφορίες που προέρχονται τόσο από την ΕΤΥΚ όσο και από τραπεζικούς κύκλους. Σχετικές επαφές έχουν ήδη ξεκινήσει μεταξύ της Τράπεζας Κύπρου και της ΕΤΥΚ και αναμένεται ότι παρόμοιες κινήσεις θα γίνουν και προς την Λαϊκή.

Η υφιστάμενη ρύθμιση που έληξε την 31ή Δεκεμβρίου 2004 είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2004. «Το θέμα είναι ανοικτό γενικά», είπε ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοΐζος Χατηκωστής στη StockWatch, επιβεβαιώνοντας τις πιο πάνω πληροφορίες.

Με βάση τη ρύθμιση αυτή, οι τραπεζικοί υπάλληλοι που είχαν πάρει μετοχοδάνεια το έτος 2000, με αποτέλεσμα οι αγορασθείσες μετοχές να χάσουν την αξία τους, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν 1% τόκο επί του δανεισθέντος ποσού, χωρίς όμως να καταβάλλουν οποιοδήποτε ποσό για την αποπληρωμή του δανείου. Ωστόσο, για ανάλογα δάνεια που είχαν δοθεί το 1998 με αποτέλεσμα να μην επηρεαστούν οι δανειολήπτες από τη μείωση της αξίας των μετοχών, θα καταβάλλουν τόκο 3,5%.

Σε σχετική κατάληξη, ανέφερε τραπεζική πηγή, αναμένεται να έρθουν οι δύο πλευρές σε μερικές εβδομάδες, ώστε να μην επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης από τον παράγοντα «μετοχοδάνεια». Σημειώνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα προέβη σε οριστική διευθέτηση του ζητήματος σε συνεννόηση με την ΕΤΥΚ. Η συμφωνία με την Ελληνική προβλέπει μεταξύ άλλων την αποπληρωμή των μετοχοδανείων σε μια περίοδο 15 έως 25 χρόνων με μειωμένο επιτόκιο αλλά και την επιστροφή μέρους των χρεωστικών τόκων.

Μεταξύ των τραπεζοϋπαλλήλων, πάντως, υπάρχει επιθυμία για οριστική διευθέτηση του ζητήματος. Όπως ανέφερε τραπεζοϋπάλληλος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, η διευθέτηση των μετοχοδανείων των τραπεζοϋπαλλήλων είναι πιο επιτακτική ανάγκη μιας και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν υποχρεωμένοι να δέχονται αποκοπές στις απολαβές τους για εξυπηρέτηση του χρέους τους, σε αντίθεση με τις πρακτικές σε περιπτώσεις άλλων δανειζομένων.

Του Στέλιου Ορφανίδη