You are here

BOCY: Πώλησε ελληνικά ομόλογα €1,7 δισ.

10/12/2009 06:43
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν επηρεάζουν σημαντικά τους σχεδιασμούς και την κερδοφορία της Τρ. Κύπρου εκτιμά η διοίκηση του Συγκροτήματος. Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο πρώτος γενικός διευθυντής του Συγκροτήματος, Γιάννης Κυπρή, σημειώνει ότι ο περιορισμένος κίνδυνος της Τράπεζας σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και η ισχυρή καταθετική ρευστότητα περιορίζουν τους κινδύνους από τη δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ η ραγδαία ανάπτυξη στη Ρωσία θα αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες εισοδημάτων από την κάμψη της πιστωτικής επέκτασης και τις επισφάλειες.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και την προχθεσινή επιβεβαίωση των διαβαθμίσεων της Τράπεζας από τους Fitch, ο κ. Κυπρή ανέφερε στη StockWatch ότι από την αρχή του έτους η Τράπεζα μείωσε την έκθεση της σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από €1,8 δισ. σε €0,1 δισ. τον Οκτώβριο, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη που περιλήφθηκαν στους λογαριασμούς των δύο προηγούμενων τριμήνων.

Επαναλαμβάνοντας όσα είπε στους αναλυτές πριν ένα μήνα περίπου, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος, ο κ. Κυπρή σημειώνει ότι «η έκθεση της Τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ μικρή». «Για μας δεν υπάρχει κίνδυνος πλέον».

Η έκθεση στα ομόλογα είναι ένας από τους βασικούς λόγους προβληματισμού των ξένων αναλυτών για την πορεία των ελληνικών τραπεζών, αφού η διολίσθηση της αξίας τους αναμένεται να έχει ανάλογη επίδραση και στους λογαριασμούς τους.

Πέραν του θέματος των ομολόγων, ο κ. Κυπρή σημειώνει επίσης πως η Τράπεζα δεν επηρεάζεται από την απόσυρση της φθηνής ρευστότητας που έχει διαθέσει τον τελευταίο χρόνο σε ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Από πλευράς ρευστότητας, η Τρ. Κύπρου έχει μια από τις καλύτερες στην αγορά, επομένως αν αποσυρθεί το funding, δεν επηρεαζόμαστε».

Σύμφωνα με τους Fitch, που επιβεβαίωσαν την Τρίτη τα ratings της Τρ. Κύπρου, τα τρία τέταρτα της χρηματοδότησης της Τράπεζας προέρχονται από καταθέσεις.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αναμένεται βέβαια να αφήσει εντελώς ανεπηρέαστη την Τρ. Κύπρου.

«Αναμένεται επιβράδυνση στη ζήτηση στα δάνεια», αναφέρει ο κ. Κυπρή.

«Τα μη εξυπηρετούμε δάνεια είναι αρκετά χαμηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες και είναι ελεγχόμενα. Υπήρχε μια κάμψη στο ρυθμό αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τρίτο τρίμηνο. Αναμένουμε να συνεχίσουν να αυξάνονται οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ίσως και μέχρι τα μέσα του 2010, αλλά ακόμα και αν υπάρχει επιτάχυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα είναι σε βαθμό που θα μας βγάλει από τους στόχους μας», συμπληρώνει.

Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου εκτιμά πως η βελτίωση της πορείας της Uniastrum στη Ρωσία θα αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες από την Ελλάδα.

«Το Συγκρότημα έχει μια ανάπτυξη στην Ρωσία, που από το τρίτο τρίμηνο άρχισε να απογειώνεται, παρουσιάζονται κέρδη. Για μας η Ρωσία είναι πρόσθετο μαξιλάρι που δημιουργείται τώρα, για να αντισταθμίσει την όποια μείωση της κερδοφορίας προκύψει από την Ελλάδα».

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να αντισταθμίσουμε οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική αγορά και συγκριτικά με τις άλλες τράπεζες, θα επηρεαστούμε λιγότερο».

Η Τράπεζα θα δώσει όπως και φέτος guidance το Φεβρουάριο για τα κέρδη του 2010, ενώ δεν αποκλείεται να δοθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για την τριετία.