You are here

Ασφαλιστικές: Τι φέρνει το bear market για ταμεία

28/01/2008 08:07
• Προσγείωση αποδόσεων για τα £786 εκ. που διαχειρίζονται

Για προσγείωση των αποδόσεων τους στη δύσκολη, όπως προδιαγράφεται, φετινή χρονιά ετοιμάζονται τα επενδυτικά ταμεία των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών. Οκτώ χρόνια μετά το στραπάτσο που δημιούργησε η κατάρρευση του κυπριακού χρηματιστηρίου, αρκετά από τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, έχοντας μικρότερη εξάρτηση από το κυπριακό χρηματιστήριο. Η κρίση που φαίνεται να υπάρχει, όμως, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις αποδόσεις τους, αφού ένα σημαντικό μέρος των χαρτοφυλακίων τους παραμένει επενδυμένο σε μετοχές.

Μικρότερη εξάρτηση από ΧΑΚ

Τα στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch από το Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών και το InsuranceWatch, δείχνουν πως τα τελευταία χρόνια οι διαχειριστές των ασφαλιστικών ταμείων κατάφεραν να περιορίσουν τις τοποθετήσεις τους στο ΧΑΚ, δεχόμενοι μικρότερες αποδόσεις από αυτές της αγοράς έναντι μικρότερου κινδύνου.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τις ετήσιες αποδόσεις των δέκα μεγαλύτερων ταμείων, που διαχειρίζονται το 85% των συνολικών κεφαλαίων ύψους £786 εκ. των 52 ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση ετήσια απόδοση των δέκα ταμείων περιορίστηκε το Δεκέμβριο 2007 στο 8.97% σε σχέση με 23% που κέρδισε το ΧΑΚ. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάστηκε και το Δεκέμβριο 2006: H μέση απόδοση των ταμείων περιορίστηκε στο 24.1% έναντι 132% που είχε κερδίσει το ΧΑΚ.

Την περίοδο 2000 - 2002 τα περισσότερα ταμεία είχαν κυριολεκτικά καταρρεύσει, ακολουθώντας την πορεία του κυπριακού χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι φετινές αποδόσεις του 2007 δείχνουν τη μείωση της εξάρτησης των ταμείων από την κυπριακή κεφαλαιαγορά και τη σχετική διασπορά κεφαλαίου που υπάρχει. Η διασπορά αυτή, υποστηρίζουν, ενδέχεται να αποτελέσει αντίβαρο στη μεγάλη πτώση που παρατηρείται από τα τέλη Οκτωβρίου στις μετοχικές αξίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Δύσκολη, όμως, η φετινή χρονιά

Αν και η σχετική διασπορά κεφαλαίου αναμένεται να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη διεθνή κρίση που υπάρχει στις κεφαλαιαγορές, πιθανή συνέχιση του bear market θα πλήξει αισθητά τις αποδόσεις των ταμείων – ιδίως αυτών που έχουν μεγάλες τοποθετήσεις σε μετοχές. Ήδη τα πλείστα ταμεία παρουσιάζουν απώλειες από τον Οκτώβριο, όταν το ΧΑΚ είχε καταγράψει ιστορικό ψηλό φθάνοντας τις 5,519 μονάδες.

Η αξία του μεγαλύτερου ταμείου, για παράδειγμα, του Μικτού της Eurolife, μειώθηκε από £247 εκ. στα £243 εκ., ενώ η μετοχική μονάδα έχασε 1.6% τους δύο τελευταίους μήνες του έτους. Την ίδια περίοδο το κυπριακό χρηματιστήριο έχασε 13%.

Η πτώση της αξίας των ταμείων διαφέρει, βέβαια, αναλόγως της έκθεσης τους σε μετοχικούς τίτλους. Το δεύτερο μεγαλύτερο ταμείο, το Growth Fund της Universal Life, έχασε γύρω στα £10 εκ. μέσα σε δύο μήνες. Η μετοχική μονάδα του ταμείου έχασε 7.5% την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σε μηνιαία βάση η Universal Life, το Νοέμβριο το 70% του Growth Fund ήταν επενδυμένο σε μετοχές. Η μεγάλη έκθεση σε μετοχές ανέβασε την ετήσια απόδοση του ταμείου στο 15.90%, έξι ποσοστιαίες μονάδες πιο πάνω τη μέση απόδοση των μεγάλων ταμείων.

Το Property Fund της ίδιας εταιρείας, που πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη ετήσια απόδοση το 2007, είναι επενδυμένο κατά 40% σε μετοχές και 24% σε ακίνητα, ενώ το 25% είναι σε μετρητά.

Η Universal Life είναι η μόνη εταιρεία που δημοσιεύει σε τακτική βάση την ακριβή σύνθεση όλων των ταμείων της. Η Cyprialife δημοσιεύει μηνιαία ενημερωτικά δελτία για κάποια από τα νεότερα (και μικρότερα) ταμεία της.

Όπως ανέφεραν στη StockWatch παράγοντες του κλάδου, η έλλειψη λεπτομερών στοιχείων για τις επενδύσεις των ταμείων καθιστά πολύ δύσκολη την αξιολόγηση τους. «Κάποια από αυτά τα ταμεία είναι σαν κλειστό κουτί», ανέφερε αρμόδια πηγή. «Ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για την κάθε τους επένδυση, στην Κύπρο δεν ξέρουμε καν τι ποσοστό έχουν στα διάφορα asset classes», πρόσθεσε.

Τα ταμεία στέλνουν στοιχεία για τη σύνθεση τους στην Έφορο Ασφαλίσεων ανά τριμηνία. Τα στοιχεία αυτά δεν δίδονται στη δημοσιότητα.




















αε