You are here

Αύξηση €4 εκ. στις ζημιές Λούης

23/11/2012 09:41
Αύξηση €3,7 εκ. παρουσίασαν το εννιάμηνο του 2012 οι ζημιές της εταιρείας Λούης φθάνοντας τα €8,5 εκ. από €4,8 εκ. πέρσι. Αρνητικά επηρέασε η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών λόγω της κρίσης ενώ τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από συναλλαγματικές ζημιές.

Ο κύκλος εργασιών της Louis Cruises μειώθηκε κατά 22% το εννιάμηνο του 2012 στα €165,3 εκ. από €212,7 εκ. αφενός λόγω των επιπτώσεων της άνευ προηγουμένου οικονομικοπολιτικής κρίσης στην Ελλάδα πάνω στις κρουαζιέρες από τον Πειραιά και αφετέρου λόγω της μείωσης του αριθμού των πλοίων.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία ο κύκλος εργασιών διατηρήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα του 2011.

Η σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών της Louis plc είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του λειτουργικού κέρδους προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και ενοικίων ξενοδοχείων (EBITDAR) για το εννιάμηνο του 2012 και αυτό παρά τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Η μείωση του λειτουργικού κόστους του Συγκροτήματος προήλθε και από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τη διεύθυνση προς αυτή την κατεύθυνση. Το λειτουργικό κέρδος φέτος ανήλθε στα €36,4 εκ. σε σύγκριση με €51,0 εκ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης των €14,6 εκ.

Η ζημιά από εργασίες του Συγκροτήματος μετά τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης ανήλθε στα €7,9 εκ. σε σύγκριση με κέρδος ύψους €3,7 εκ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Δηλαδή μια μείωση της τάξης των €11,6 εκ. Θετικά επέδρασε η μείωση των αποσβέσεων κατά €5,2 εκ. λόγω μικρότερου αριθμού κρουαζιερόπλοιων ενώ αρνητική ήταν η επίδραση των αυξημένων ενοικίων ξενοδοχείων και των καθαρών εξόδων χρηματοδότησης.

Να σημειωθεί ότι τα περσινά αποτελέσματα της αντίστοιχης περιόδου είχαν επιβαρυνθεί με την μη επαναλαμβανόμενη χρέωση που αφορούσε τη διευθέτηση της διαφοράς με την Star Cruises (€10,4 εκ).

Αρνητικά επίσης επέδρασαν φέτος οι καθαρές συναλλαγματικές ζημιές ύψους €357
χιλ. σε σύγκριση με καθαρό συναλλαγματικό κέρδος €2 εκ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και προβλέψεις μας τα καθαρά αποτελέσματα για το 2012 αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένα, όχι όμως κερδοφόρα. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στο ότι τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2011 είχαν επιβαρυνθεί με επιπρόσθετες σημαντικές μη επαναλαμβανόμενες χρεώσεις.

<Β>Γ.Χ.Β>