You are here

BOC: Μείωση κερδών, ενίσχυση προσδοκιών

27/08/2003 23:51
Χαμηλότερα από τα αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το πρώτο εξάμηνο του 2003, χωρίς όμως να διαψεύδουν τις προσδοκίες ότι τα χείριστα έχουν περάσει. Τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος ήταν μειωμένα κατά 19.1% το πρώτο εξάμηνο του 2003, πέφτοντας στα £8,5 εκ. έναντι £10,5 εκ. που ήταν πέρσι. Η μείωση στα προ φόρων κέρδη ανήλθε στο –35.1%, αντανακλώντας την μεγάλη αύξηση 78% που παρουσίασαν οι επισφάλειες και στην σημαντική αύξηση 9.4% των λειτουργικών εξόδων (η Τράπεζα δεν εξέδωσε προειδοποίηση για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου). Την αύξηση στις επισφάλειες και στους μισθούς αντιστάθμισαν οι αυξήσεις στα περιθώρια των χρεωστικών επιτοκίων και η εξαιρετική και ελπιδοφόρα πορεία της Τράπεζας στην Ελλάδα.

Έσοδα

Παρά τη σημαντική μείωση της συνολικής κερδοφορίας, τα οργανικά κέρδη του Συγκροτήματος ήταν ιδιαίτερα θετικά, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση 22%, κυρίως λόγω της ενθαρρυντικής πορείας της Τράπεζας στην Ελλάδα, όπου τα οργανικά κέρδη σημείωσαν ραγδαία αύξηση 44%, αποτελώντας, πλέον, το 40% των συνολικών οργανικών κερδών του Συγκροτήματος. Η Τράπεζα λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα 79 καταστήματα έναντι 60 που λειτουργούσε στις 30 Ιουνίου 2002.

Η ενίσχυση των εσόδων της Τράπεζας προήλθε επίσης από την σταδιακή αύξηση των περιθωρίων στα χρεωστικά επιτόκια, που έφτασαν το 2.42% το πρώτο εξάμηνο του 2003, έναντι 2.40% για ολόκληρο το περσινό έτος. Αυτό φάνηκε στα καθαρά έσοδα από τόκους που σημείωσαν αύξηση 14% παρά την εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2003 των νέων κανονισμών της Κεντρικής που επιβάλλουν την αναστολή αναγνώρισης τόκων στα αποτελέσματα από δάνεια που παρουσιάζουν καθυστερήσεις για περισσότερους από εννέα μήνες. Αν δεν προέκυπτε αυτή η αλλαγή τότε τα οργανικά κέρδη του Συγκροτήματος θα ήταν αυξημένα κατά 38%, αντί 22%.

Επισφάλειες και μισθοί

Η μείωση των κερδών οφείλεται κυρίως στις αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες. Οι επισφάλειες ανήλθαν συνολικά στα £32,2 εκ. έναντι £18,1 εκ. που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζοντας αύξηση 78%. Η μεγάλη αυτή αύξηση οφείλεται, εν μέρει, στις σχετικά χαμηλές προβλέψεις που έγιναν το πρώτο εξάμηνο πέρσι.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις και απαντώντας σε επίμονα ερωτήματα αναλυτών και δημοσιογράφων, ο Αρχιλογιστής του Συγκροτήματος, Χρίστης Χατζημιτσής, ανέφερε ότι πιθανή αύξηση των προβλέψεων στο τέλος του χρόνου θα είναι σαφώς μικρότερη από την αύξηση του εξαμήνου. Ο κ. Χατζημιτσής εξήγησε ότι η Τράπεζα εφαρμόζει αυστηρότερες διαδικασίες παραχώρησης δανείων ενώ έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα για είσπραξη των οφειλόμενων δανείων, που αναμένεται να συμβάλει ουσιωδώς στις προσπάθειες για σταδιακή μείωση στα επισφαλή δάνεια. Ωστόσο, τόσο ο κ. Χατζημιτσής, όσο και ο Γιάννης Κυπρή, ο Οικονομικός Διευθυντής του Συγκροτήματος, που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της Τρ. Κύπρου, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν το ύψος των επισφαλών δανείων για ολόκληρο το έτος ή να εκτιμήσουν αν θα είναι μικρότερο ή ψηλότερο των £80 εκ. που ανακοινώθηκαν πέρσι.

Τα αποτελέσματα της Τράπεζας επιβαρύνθηκαν επίσης από την σημαντική αύξηση 9.4% που παρουσίασαν τα λειτουργικά της έξοδα. Στην Κύπρο η αύξηση ανήλθε στο 9.7%, στην Αγγλία και στην Αυστραλία μειώθηκε κατά 12.6% και στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 17.8%, κυρίως λόγω της αύξησης των καταστημάτων.

Προοπτικές

Για ολόκληρο το έτος η Τράπεζα εκτιμά ότι η οργανική κερδοφορία θα συνεχίσει να παρουσιάζει αύξηση έναντι του 2002. Η Τράπεζα προσδίδει μεγάλη σημασία στις εργασίες στην Ελλάδα που φαίνεται να πηγαίνουν ολοένα και καλύτερα. Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2003 η Τράπεζα κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της από 3.23% σε 3.29% στις χορηγήσεις, και από 2.23% σε 2.55% στις καταθέσεις. «Στόχος μας παραμένει η απόκτηση μεριδίου 5% μέχρι το 2007 και προχωρούμε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ανώτατο στέλεχος της τράπεζας στο περιθώριο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων. «Είναι σημαντικό να μην βλέπουμε μόνο τις επισφάλειες, που έχουν σχέση με το παρελθόν, αλλά να επικεντρωνόμαστε και στον δυναμισμό της τράπεζας και στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Του Αντώνη Α. Έλληνα