You are here

Δεινή η θέση της FRH

24/05/2013 12:31
Δεινή είναι η θέση της Φάρμας Ρένος Χατζηιωάννου όπως επισημαίνεται στην ενδιάμεση κατάσταση διαχείρισης της εταιρείας.

Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας που είναι η παραγωγή και η πώληση πτηνοτροφικών προϊόντων δεν έχει αλλάξει. Η εταιρεία εξακολουθεί να υπολειτουργεί λόγω προβλημάτων ρευστότητας ενώ η κατάσταση της πτηνοτροφίας παραμένει άσχημη. Όπως τονίζεται, δεν διαφαίνεται καμία βελτίωση της αγοράς κοτοπούλων ενώ επισημαίνεται ότι είναι ακόμα νωρίς για να διαφανεί η επίδραση των γεγονότων του Μαΐου η οποία όμως, τουλάχιστον στην αρχή, θα είναι αρνητική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οικονομική κατάσταση της εταιρείας δεν αναμένεται να βελτιωθεί χωρίς πώληση περιουσιακών στοιχείων η δραματική αλλαγή στην αγορά
κοτοπούλων. Σημειώνεται ότι υπάρχουν δικαστικές αγωγές από πλευράς πιστωτών και από πλευράς της εταιρείας.

Υπάρχει σε εκκρεμότητα συμφωνία με τη Λαϊκή Τράπεζα που δεν υλοποιήθηκε και ενδεχομένως να καθυστερήσει λόγω των εξελίξεων. Η εταιρεία επηρεάζεται αρνητικά από την καθυστέρηση.

Το Μάρτιο του 2013 κτήμα της εταιρείας στο χωρίο Πυργά εντάχθηκε στην οικιστική ζώνη. Η εταιρεία διατηρεί περιουσία σε άλλα χωριά όπου ενδεχομένως να επέλθουν αλλαγές ζωνών αλλά δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πότε θα γίνει αλλαγή ζωνών στις συγκεκριμένες περιοχές ή αν θα επηρεαστούν κτήματα της εταιρείας. Ενόψει της κατάστασης της κτηματικής αγοράς κτημάτων στην ύπαιθρο ακόμα και αν αλλάξουν οι ζώνες είναι αμφίβολο αν θα αυξηθεί η αξία των κτημάτων της εταιρείας, αφού η αξία της οικιστικής γης δεν αναμένεται να αξίζει περισσότερο από την αξία γεωργικής γης με υποστατικά που δεν θα προσμετρούν στην αξία στην περίπτωση αλλαγής πολεοδομικής ζώνης.

Με βάση εκτιμήσεις που έγιναν στο παρελθόν η αξία των κτημάτων της είναι σημαντικά περισσότερη από τα χρέη αλλά ενόψει των πρόσφατων εξελίξεων και μετά από το μνημόνιο η αξία των ακινήτων έχει μειωθεί.

Σημειώνεται ότι όλες οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις στην Κύπρο αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πιθανότατα αδυνατούν να προβούν σε αγορά εργοστασίων η πτηνοτροφικών υποστατικών από την εταιρεία. Υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται αδύνατη η πώληση οποιουδήποτε κτήματος σε ικανοποιητική τιμή.

Το 2012 οι ζημιές της εταιρείας ανήλθαν στο €1,5 εκ. έναντι κερδών €150,8 χιλ. το 2011.

Γ.Χ.