You are here

Έπεσε αγωγή Κολέ κατά SFS

08/06/2010 06:35
Την απόρριψη της αγωγής που κατέθεσε η Kole Stockbrokers προς τις εταιρείες Sharelink Financial Services, Sharelink Administration Management και Unifast Finance αποφάσισε την Παρασκευή το Δικαστήριο, με απόφαση που ενδέχεται να δημιουργήσει προηγούμενο για την απόδειξη της προσυνεννόησης εταιρειών.

Η αγωγή ζητούσε τη διενέργεια δημόσιας πρότασης από τη Sharelink για εξαγορά της Unifast, στην τιμή που αγόρασε η πρώτη μετοχές της δεύτερης το 2000.

Στην αγωγή η Kole ζητούσε διακήρυξη και διάταγμα από το δικαστήριο ότι η Sharelink εντός του 2000 είχε υποχρέωση υποβολής ΔΠ για εξαγορά μετοχών της Unifast ώστε το ποσοστό συμμετοχής της να ανέλθει στο 50% συν μία μετοχή. Η ΔΠ σύμφωνα με την Kole, θα έπρεπε να απευθυνθεί και στην ίδια, καθώς κατείχε 106.036 μετοχές της Unifast.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Kole Stockbrokers, η εταιρεία Sharelink σε συνεννόηση με τις εταιρείες Λήδα Επενδυτική, Κύκνος, Τρίαινα Επενδύσεις, Actibond, White Knight και Cyventure, ξεπέρασαν εντός του 2000 το 25%-30% του μετοχικού κεφαλαίου της Unifast παραλείποντας να το κοινοποιήσουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο κοινό. Επίσης, δεν προχώρησαν όπως όφειλαν σε διενέργεια ΔΠ.

Επίσης, η Kole ζητούσε από το δικαστήριο μέσω της αγωγής όπως η Sharelink αγοράσει τουλάχιστον 30.285 μετοχών που κατείχε η Kole στη Unifast έναντι 5,60 λίρες και αποζημιώσεις για ζημιά 628 χιλ. λιρών που υπέστη, όπως ισχυριζόταν η Kole από τη μη διενέργεια της ΔΠ για εξαγορά της Unifast.

Από την πλευρά τους οι τρεις εναγόμενες εταιρείες αρνήθηκαν ότι λειτούργησαν σε συνεννόηση για πράξεις που αφορούν τη Unifast, ενώ αρνήθηκαν επίσης ότι ήταν ελεγχόμενες από τη Sharelink. Παράλληλα, αρνήθηκαν ότι απέκτησαν το 30% των μετοχών της εταιρείας ώστε να δικαιολογείται η υποχρέωση διενέργειας ΔΠ, επομένως υποστήριξαν ότι δεν δικαιολογείται η ζημιά που επικαλείται ότι υπέστη η Kole.

Στην απόφαση του το δικαστήριο αναφέρει ότι δεν υπήρχε η υποχρέωση διενέργειας ΔΠ από τις τρεις εναγόμενες εταιρείες καθώς η υποχρέωση αφορά το πρόσωπο που απέκτησε τελευταίος μετοχές της εταιρείας.

Επίσης, σημειώνεται ότι η Sharelink ποτέ δεν είχε πάνω του 22,78% του κεφαλαίου της Unifast.

Επίσης, το δικαστήριο δεν κατείχε το μητρώο μελών της Unifast προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον η συμμετοχή των εταιρειών ξεπερνούσε το 30%.

Αναφορικά με την έκδοση διατάγματος υποχρέωσης της εταιρείας για διενέργεια ΔΠ, το δικαστήριο αναφέρει ότι στερείται νομικού και πραγματικού ερείσματος.

Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε να μην εξετάσει το θέμα της παροχής αποζημιώσεων προς την εταιρεία.

Δικηγόροι υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά δρώμενα που ανατρέπεται το τεκμήριο της συνεννόησης καθώς οι εταιρείες Sharelink κατάφεραν να αποδείξουν ότι δεν λειτούργησαν σε συνεννόηση μεταξύ τους.

Της Γεωργίας Χαννή

Επισυνάπτεται η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας αναφορικά με την αγωγή της Kole Stockbrockers Ltd κατά των Sharelink Financial Services Ltd, Sharelink Administration Management Ltd και Unifast Finance and Investments Public Company Ltd.