You are here

Επιδείνωση αποτελεσμάτων εταιρειών Σιακόλα

28/05/2013 17:20
Επιδείνωση παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο του 2013, τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του ομίλου Σιακόλα Ermes και Woolworth.

Η Ermes ανακοίνωσε αύξηση των ζημιών της στα €5 εκ. έναντι ζημιών €4,4 εκ. πέρσι λόγω της συρρίκνωσης του τζίρου της, ένεκα της οικονομικής κρίσης.

Ο κύκλος εργασιών της μειώθηκε κατά 15,2% στα €39,4 εκ. από €46,5 εκ. το τρίμηνο του 2012. Η μείωση οφείλεται πέραν της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Eurogroup.

Τονίζεται ότι πέραν της εποχικότητας, αρνητικά επηρέασαν οι καταστροφικές συνέπειες από τις αποφάσεις του Eurogroup, του κλεισίματος των τραπεζών, της αύξησης της ανεργίας που κράτησαν τους καταναλωτές μακριά από τα κέντρα λιανικού εμπορίου.

Τα μεικτά κέρδη και άλλα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 17,4% στα €12,5 εκ. από €15,1 εκ.

Όσον αφορά τις προοπτικές, η εταιρεία αναφέρεται σε πρωτόγνωρη και αβέβαιη κατάσταση παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην αγορά και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Αναμένεται ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας θα παρουσιάσουν λογιστική ζημιά λόγω των απομείωσεων επενδύσεων και πάγιων στοιχείων των υπό τερματισμό δραστηριοτήτων και στην πιθανή απομείωση εμπορικής εύνοιας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 22 Μαΐου ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το προσωπικό στην προσπάθεια για διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Μείωση κερδών FWW

Πέραν της Ermes, αρνητική διαφοροποίηση στα αποτελέσματα είχε το πρώτο τρίμηνο και η Woolworth.

Τα κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν στις €86 χιλ. έναντι κερδών €805 χιλ. το τρίμηνο του 2012.

Τα κέρδη από εργασίες μειώθηκαν στα €3,7 εκ. από €4,5 εκ.

Τα δικαιώματα χρήσης και άλλα εισοδήματα μειώθηκαν στα €4,7 εκ. από €5,3 εκ.

Τονίζεται ότι οι καταστροφικές αποφάσεις του Eurogroup,το κλείσιμο των τραπεζών, η αύξηση της ανεργίας είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της δραστηριότητας του λιανικού εμπορίου που κατ’ επέκταση επηρέασε και τους ενοικιαστές/χρήστες των διαφόρων ακινήτων του Συγκροτήματος.

Τα λειτουργικά έξοδα και έξοδα διοικητικής λειτουργίας παρουσιάζουν αύξηση κυρίως λόγω της απομείωσης πιστωτικών υπολοίπων στη Λαϊκή Τράπεζα ύψους €265,5 χιλ. που έγινε μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

Σε πρωτόγνωρη κατάσταση αναφέρεται και η Woolworth όσον αφορά τις προοπτικές αναφέροντας ότι η διεύθυνση έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για μείωση των δαπανών.

Της Γεωργίας Χαννή