You are here

Επιστροφή στα κέρδη για τη Tsokkos

30/11/2012 10:09
Κέρδη ανακοίνωσε η ξενοδοχειακή εταιρεία Tsokkos για το εννιάμηνο του 2012 ενώ αύξηση παρουσίασε και ο κύκλος εργασιών του συγκροτήματος.

Τα κέρδη που αναλογούν στους μετόχους της εταιρείας ανήλθαν στις €108,8 χιλ. έναντι ζημιών €1,5 εκ. το εννιάμηνο του 2011.

Ο καθαρός κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος ανήλθε σε €36,4 εκ. σε σύγκριση με €34,7 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2011 σημειώνοντας αύξηση €1,7 εκ. (5%). Αυτό οφείλεται στην αύξηση των εισοδημάτων από τα ξενοδοχεία που αντισταθμίστηκε σε κάποιο βαθμό από τη μείωση των εισοδημάτων από τον τομέα ανάπτυξης γης.

H συναλλαγματική ζημιά που δεν πραγματοποιήθηκε ανήλθε σε €705 χιλ. σε σύγκριση με συναλλαγματική ζημιά €2 εκ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Η ζημιά οφείλεται στη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με το ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, νόμισμα στο οποίο έχει σημαντικό δανεισμό το Συγκρότημα.

Η ζημιά από την αποτίμηση των εμπορικών επενδύσεων ανήλθε σε €267 χιλ. σε σύγκριση με ζημιά €539 χιλ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και αφορά ζημιά που δεν πραγματοποιήθηκε από την αποτίμηση των εμπορικών επενδύσεων του Συγκροτήματος στις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Τα έξοδα χρηματοδότησης αυξήθηκαν κατά €1 εκ. (26%), από €4 εκ. το 2011 σε €5 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των δανειστικών επιτοκίων.

Τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος επηρεάζονται από την εποχικότητα της τουριστικής βιομηχανίας στην Κύπρο και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου έχουν συνήθως μεγαλύτερη απόδοση από το υπόλοιπο έτος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η εταιρεία προχωρήσει σε απομείωση, ύψους €2,1 εκ., στην αξία των τραπεζικών αξιόγραφων που κατέχει. Η απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, σε σχέση με τα τραπεζικά αξιόγραφα μέχρι την ημερομηνία των συνοπτικών ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων, και το γεγονός ότι η τράπεζα ανακοίνωσε την αναστολή της πληρωμής των εισπρακτέων τόκων. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει το θέμα της αξίας των τραπεζικών αξιογράφων στο τέλος της φετινής χρονιάς.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι το ΔΣ του Συγκροτήματος εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη, τα αναμενόμενα κατά το τρέχον έτος αποτελέσματα δυνατό να παρουσιάσουν διακυμάνσεις, οι οποίες λόγω των αβεβαιοτήτων που επικρατούν στις αγορές είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας η διεύθυνση του Συγκροτήματος παίρνει μέτρα για τη διασφάλιση της υγιούς ρευστότητας του Ομίλου και της όσο το δυνατό μεγαλύτερης συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης την υποβολή παραίτησης από τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου από τον κ. Γιώργο Πιττάτζη.