You are here

Ermes: Δύσκολο και το 2011

30/11/2010 09:57
Το αρνητικό οικονομικό κλίμα που επηρεάζει το λιανεμπόριο θα συνεχιστεί και το 2011 εκτιμά σε σημερινή της ανακοίνωση η εταιρεία του ομίλου Σιακόλα, Ermes Department Stores. H εταιρεία λιανικού εμπορίου κατάφερε να συγκρατήσει τα κέρδη το πρώτο εννιάμηνο του 2010 παρά την οριακή μείωση του κύκλου εργασιών της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη €1,73 εκ. το εννιάμηνο του 2010 έναντι κερδών €1,71 εκ. πέρσι.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε κατά 0,7% στα €194,8 εκ. σε σχέση με €196,1 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως τονίζεται, παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση που υφίσταται η οικονομία του τόπου και των αδικαιολόγητων περιορισμών που επιβλήθηκαν στο τουριστικό ωράριο τις Κυριακές στη Λεμεσό, το Συγκρότημα κατάφερε με τις ενέργειές του, την ποιότητα των προϊόντων του, τη σωστή εξυπηρέτηση προς τους Κύπριους και ξένους καταναλωτές, αλλά και λόγω της δραστηριοποίησής του σε διάφορους τομείς του λιανεμπορίου, να αντισταθεί στη γενικότερη μείωση που υφίσταται η αγορά.

Το κέρδος πριν τις αποσβέσεις, τα χρηματοδοτικά έξοδα και τη φορολογία (EBITDA) αυξήθηκε κατά €167 χιλ. και ανήλθε στα €12,5 εκ., σε σχέση με €12,3 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η αύξηση στα λειτουργικά κέρδη κατά 1,4%, παρά τη μείωση στον κύκλο εργασιών, οφείλεται στη συνετή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, στη συγκράτηση των δαπανών και στον καλύτερο προγραμματισμό των αγορών.

Οι αποσβέσεις του εννιαμήνου, που δεν αποτελούν ταμειακή εκροή, ανήλθαν σε €6,7 εκ., από €6,2 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Η αύξηση στις αποσβέσεις οφείλεται κυρίως στη μεταφορά της CTC–ARI στις νέες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Λάρνακας, όπου τώρα διαθέτει αισθητά μεγαλύτερους χώρους με νέο εξοπλισμό, στη δημιουργία του πρώτου αρτοποιείου/ζαχαροπλαστείου με χώρους παραγωγής και διανομής για να καλύπτει όλες τις ανάγκες των καταστημάτων πώλησης της C.W. Artopolis, στις ανακαινίσεις των καταστημάτων της Fashionlik S.A. στην Ελλάδα και στην επέκταση και ανακαίνιση του κεντρικού καταστήματος ηλεκτρικών ειδών SCANDIA στην Αθαλάσσα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την πληρωμή προμερίσματος ύψους €3,9 εκ., που ισοδυναμεί με 2,2 σεντ ανά μετοχή ή 6,47% επί της ονομαστικής αξίας της μετοχής.

Με βάση και το μέρισμα που πληρώθηκε τον Αύγουστο 2010 ύψους €2.268.496, το συνολικό μέρισμα που θα πληρώσει η Ermes Department Stores Plc το 2010, θα ανέλθει στα €6,1 εκ., που αντιστοιχεί σε 3,5 σεντ του Ευρώ ανά μετοχή.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι παρά τις κάποιες θετικές ενδείξεις για μικρή βελτίωση και ανάκαμψη της οικονομίας, το υφιστάμενο αρνητικό οικονομικό κλίμα προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010 και αναμένεται να συνεχισθεί και το 2011.

Λαμβανομένης υπόψη της εποχικότητας των δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος (το τελευταίο τρίμηνο παρουσιάζεται με αυξημένο κύκλο εργασιών και μεγαλύτερη κερδοφορία), προβλέπεται όπως και κάθε χρόνο ότι τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2010 θα είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα και ότι τα συνολικά αποτελέσματα του έτους αναμένεται ότι θα είναι πολύ ικανοποιητικά.

Γ.Χ.


• Μπες στη StockWatch από το κινητό σου με Vodafone live!


• Γραφτείτε στο νέο Νewsletter της StockWatch καταχωρώντας το email σας στη «λίστα email» στα αριστερά αυτής της σελίδας.