You are here

Εξαγορά λατομείων ΕΜΕ έναντι €13 εκ.

10/08/2010 09:16
Σε υπογραφή προκαταρτικής συμφωνίας για εξαγορά λατομείων της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας προχώρησαν η θυγατρική της A. Panayides Contracting Public Ltd, Λατομεία Φαρμακάς και η εταιρεία Charilaos Apostolides. Το τίμημα της πώλησης θα καταβληθεί τοις μετρητοίς και έχει συμφωνηθεί στα €13 εκ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της σχετικής έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Με βάση τη συμφωνία, η θυγατρική της APC και η Chapo αποκτούν όλα τα δικαιώματα, μισθώσεις και άδειες λατόμευσης και εκμετάλλευσης που κατέχει η ΕΜΕ στην περιοχή Μιτσερό στην επαρχία Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, την παραγωγή αδρανών υλικών από το Λατομείο Ασβεστόλιθου, την εξόρυξη πρώτης ύλης και παραγωγής ασβέστη, την εξόρυξη και παραγωγή πεντονίτη, την υποδομή αποθήκευσης και εμπορίας εκρηκτικών υλών, τις κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις υποστήριξης των εργασιών, το μηχανολογικό εξοπλισμό και τα μηχανήματα.

Με την υπογραφή της προκαταρτικής συμφωνίας έχει πληρωθεί από τις δύο εταιρείες στην Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία το 5% του συνόλου (δηλαδή €656,5 χιλ.) και το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε στάδια με βάση την τελική συμφωνία η οποία θα ολοκληρωθεί μετά την έγκριση της σχετικής αίτησης συγκέντρωσης επιχειρήσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, με την εξαγορά διευρύνεται το φάσμα των πρώτων υλών και των παραγόμενων προϊόντων που οι δύο εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν στην οικοδομική βιομηχανία και στην αγορά γενικότερα, ενώ επιτυγχάνεται και επιπρόσθετη καθετοποίηση των δραστηριοτήτων τους μειώνοντας την εξάρτηση για την προμήθεια πρώτων υλών για τις δικές τους ανάγκες. Σήμερα ο κύριος όγκος πωλήσεων της εταιρείας Λατομεία Φαρμακάς στον τομέα λατομείων προέρχεται από την εξόρυξη και παραγωγή διαβασικών υλικών.

Από τη συμφωνία δεν προκύπτει οποιαδήποτε υπεραξία, αφού ο υπολογισμός της τιμής βασίστηκε στην αξία των αποθεμάτων, των υλικών και των εγκαταστάσεων της ΕΜΕ.

Σύμφωνα με τις γεωλογικές μελέτες που έχουν γίνει τα συνολικά αποθέματα ανέρχονται στα 25,000,000 τόνους.

Οι πωλήσεις από την εκμετάλλευση των συμφωνημένων δραστηριοτήτων της ΕΜΕ το 2010 αναμένεται να φτάσουν τα €3,5 εκ. και η κερδοφορία από τις πωλήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα φτάσει τις €350 χιλ.

Η APC σημείωσε το 2009 κέρδη €1,6 εκ. έναντι €1,2 εκ. το 2008.

Η εργοληπτική εταιρεία Chapo σημείωσε το 2009 κέρδη €2 εκ. έναντι ζημιών €12,2 εκ. το 2008, λόγω αύξησης του όγκου εργοληπτικών εργασιών. Για το εξάμηνο του 2010, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει ελαφρώς βελτιωμένα αποτελέσματα σε σχέση με πέρσι.

Γ.Χ.