You are here

Γνωματεύσεις Σιακόλα για τις «κλειστές περιόδους»

26/10/2004 12:31
Ανακοίνωση – απάντηση σε δημοσιεύματα
Τι λένε οι αρμόδιες αρχές και γιατί συμπεριλήφθηκε στο πόρισμα της Ερευνητικής

Ανακοίνωση – απάντηση σε κυριακάτικο δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας εξέδωσε σήμερα ο Όμιλος Σιακόλας. Στο δημοσίευμα, το οποίο παρουσιάζονταν στοιχεία από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής αναφέρει, υπό τον τίτλο «FWW: Ο Κωνσταντίνος Σιακόλας πωλούσε, οι εταιρείες του Νίκου Σιακόλα αγόραζαν», ότι στελέχη του γνωστού ομίλου ξεφόρτωναν ουσιαστικά μετοχές σε κλειστές περιόδους. Αυτό, όπως υποστηρίζεται στη σημερινή ανακοίνωση του ομίλου, είναι αναληθές. «Κακώς», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «υπάρχει ισχυρισμός από την εφημερίδα ότι κατά τη χρονική περίοδο του έτους 1999 υπήρχαν κλειστές περίοδοι, κατά τις οποίες απαγορεύονταν συναλλαγές από Συμβούλους και Εταιρείες ή άλλα συγγενικά και συνδεδεμένα πρόσωπα». Προστίθεται ότι η νομοθεσία για τις «κλειστές περιόδους» τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2000.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες της StockWatch, ο Όμιλος έχει στην κατοχή του νομικές γνωματεύσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι δεν μπορεί να τεθεί αναδρομικά ο νόμος για την κλειστή περίοδο, αλλά ούτε και να ερμηνευθούν εκ των υστέρων οι διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε αργότερα από τις επίμαχες χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Επίσημη θέση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου στο όλο θέμα που προέκυψε είναι ότι «εμείς δεν ερμηνεύουμε τη νομοθεσία», αλλά ανεπίσημα θεωρούν πως νομικά έχει δίκαιο ο Όμιλος. Διαψεύδουν ωστόσο ότι έχει δοθεί οποιαδήποτε επίσημη απάντηση στον Όμιλο, όπως αφήνεται να νοηθεί στην εν λόγω ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η Ερευνητική φέρεται να συμπεριέλαβε στο πόρισμα αυτές τις χρηματιστηριακές συναλλαγές είτε γιατί θεωρεί πως χρήζουν αναφοράς και περαιτέρω διερεύνησης, είτε γιατί θεωρεί πως η νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2000 απλώς συγκεκριμενοποιούσε αυτά που ίσχυαν και το 1999 με το νόμο περί κατοχής και χρήσης εμπιστευτικών πληροφοριών.

Του Γιώργου Αγαπίου