You are here

Κεφαλαιοποίηση δανείου ευνοεί Ocean

21/04/2010 12:47
Βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ocean Tankers αναμένεται να φέρει η κεφαλαιοποίηση του προσωπικού δανεισμού του εκτελεστικού προέδρου της, Μιχάλη Ιωαννίδη προς την εταιρεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στις 16 Απριλίου 2010 έλαβε χώρα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας με θέμα την κεφαλαιοποίηση του προσωπικού δανεισμού του κ. Μιχάλη Ιωαννίδη προς την Εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας ανέλυσε τους λόγους της κεφαλαιοποίησης και παρουσίασε ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε απ’ όλους του παρευρισκόμενους μετόχους, οι οποίοι αποτελούσαν και την πλειοψηφία των κατόχων του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μιχάλης Ιωαννίδης δεν έλαβε μέρος ούτε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση ούτε και στην ψηφοφορία.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρει: «Το δάνειο από τον Κύριο Μέτοχο και συνδεδεμένων προσώπων πριν από την κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στο ποσό των $39,390,466.78 (€28,999,828 σε μετατροπή με 1.3583 $ ανά €). Θα εκδοθούν 101,490,121 μετοχές ως μέρος της κεφαλαιοποίησης με αξία 0,20$ (€0,15) για αποπληρωμή ποσού $20,678,104 (€15,223,518) του δανείου. Η αξία αυτή είναι 114,28% πάνω από τη σημερινή αξία της μετοχής στο χρηματιστήριο €0,07. Το υπόλοιπο του δανείου από τον Κύριο Μέτοχο μετά την κεφαλαιοποίηση θα ανέρχεται στο ποσό των $18,712,362 (€13,776,310 σε μετατροπή με 1.3583 $ ανά €). Ο κύριος μέτοχος μετά την κεφαλαιοποίηση αυτή θα κατέχει το 70% του εκδοθέν μετοχικού κεφαλαίου (207,675,581 μετοχές από το σύνολο των μετοχών μετά την κεφαλαιοποίηση 296,665,127)».

Με την κεφαλαιοποίηση μέρος του δανείου του κύριου Μιχάλη Ιωαννίδη η οικονομική κατάσταση της εταιρείας θα βελτιωθεί σημαντικά καθώς θα υπάρξει μείωση των δανείων της εταιρείας με το ποσό των $20,678,104 και αύξηση του συνόλου ιδίων κεφαλαίων με το αντίστοιχο ποσό.

Όπως αναφέρεται, η κεφαλαιοποίηση αυτή έχει διπλό όφελος προς την εταιρεία στην οικονομική της θέση. H προτιθέμενη κεφαλαιοποίηση του δανείου αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τους δανειακούς δείκτες της εταιρείας και να ενισχύσει την κεφαλαιουχική της βάση και το κεφάλαιο κίνησης (working capital) προς όφελος όλων των μετόχων, μικρομετόχων και μη επίσης, με την κεφαλαιοποίηση μέρους του δανείου θα επέλθει και μείωση του κόστους δανεισμού με αποτέλεσμα βελτίωση της κερδοφορίας.

H κεφαλαιοποίηση κρίθηκε και αυτή απαραίτητη ως επιπρόσθετο μέτρο με την υπογραφή της συμφωνίας για επανασχεδιασμό του υφιστάμενου δανείου με την ΑΒΝ ΑΜRO Bank S.A ούτως ώστε ο Όμιλος να έχει την απαραίτητη, για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του, χρηματοοικονομική ανάσα και για να βελτιώσει την οικονομική του θέση.

“Οι ενέργειες της αναδιάρθρωσης αυτής αντανακλούν την αφοσίωση και δέσμευση του μεγαλομετόχου του Ομίλου κ. Μιχάλη Ιωαννίδη στον Όμιλο και τη στήριξη του στους επενδυτές. Με βάση και αυτά τα δεδομένα η οικονομική κατάσταση της εταιρείας ενδυναμώνεται σε μία περίοδο κρίσης στη ναυτιλία και παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Τόσο ο σύγχρονος στόλος που διαθέτει η Εταιρεία όσο και η ανάκαμψη της Διεθνής Οικονομίας βοηθούν στην υλοποίηση του στρατηγικού προγραμματισμού της Εταιρείας στον παγκόσμιο ναυτιλιακό στίβο», αναφέρεται.

Η εταιρεία, μετά και την έγκριση της κεφαλοποίησης του δανείου από τους μετόχους της, θα προχωρήσει με όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου για την εισαγωγή των νέων μετοχών.

Γ.Χ.